Rögle BK:s Officiella Nätmagasin

FREDAGEN DEN 22 MAJ

  • Följ oss på instagram
  • Besök Vår facebook sida
  • Rögle Bk Rss
  • HalvaPotten
  • Nätmagasinet driftas av It Gården
  • Nätmagasinet utvecklas av Comotion.se , en lite annorlunda reklambyrå
 
intervjuerreportage Landskamperna gav Gerber energi
Landskamperna gav Gerber energi

Många matcher och ingen vila. Men trots ett fullspäckat landslagsschema har Rögles stora nyckelspelare Martin Gerber laddat batterierna inför Elitseriens omstart.
   - Det var bra att komma iväg och få lite nya intryck och känna på snabbt internationellt spel, konstaterar målvakten som siktar på VM-spel i Stockholm framåt våren.

Schweiziska landslaget samlades förra veckan på hemmaplan för camp följt av turneringsspel i München. Med Gerber i mål besegrades först Slovakien med 3-2 och därefter Team Canada med 6-1. Den rutinerade målvakten noterades för 94,6- respektive 97,6% och blev matchens lirare mot Kanada.
   Alexander Bartas Tyskland vann turneringen genom att besegra ett Schweiz där Gerbers kollega vaktade buren, men andraplatsen i München gav mersmak.
   - Det var bra att komma iväg. Man får nya intryck och även om det var en preseason tournament var det väldigt intensivt och betydde mycket för många spelare. Tyskland hade exempelvis satt samman sitt bästa lag och Slovakien hade tolv killar med från silverlaget i våras, berättar Gerber.
   - Hockeyn höll bra nivå och spelet är lite annorlunda än i Elitserien. Mer öppet och snabbt spel fram och tillbaka. Det är bra att utmana sig själv genom att känna på internationella tempot, tillägger han.

Just ordet utmaning återvänder Martin Gerber ofta till. Vid 38 års ålder har den långa karriären egentligen innehållit precis allt han kunnat drömma om. Ändå fortsätter han lika målmedvetet som alltid genom att hitta nya äventyr och utmaningar.
   Ifjol såg han till att fastställa Växjös elitseriestatus och i år ska han göra resan som skeppare för Rögle. Samtidigt är landslagsspel ett lika givet mål som någonsin - trots att meritlistan redan innehåller tio turneringar i OS och VM.
   Senaste stora turneringen var 2010 vid VM i Tyskland. 2011 var han otillgänglig på grund av AHL-slutspel med Oklahoma och ifjol tvingade en fotskada honom att kasta in handduken på samlingen veckorna före.
   - Jag skulle älska att spela VM igen. Det är en lång väg och många bra målvakter som konkurrerar, men så länge du har en chans att tävla på högsta nivå tycker jag det är självklart. För resten av livet kan du aldrig gå tillbaka, därför är det desto viktigare att ta vara på det du har möjlighet att göra.
   - Saker och ting är inte bara givna, du måste jobba hårt för det och när chanserna kommer är det stora möjligheter att ta vara på.
   Samtalet om att ta vara på möjligheter leder oss in på Rögles etablering i Elitserien.
   Hur ser du på första 20 matcherna?
   - Vi har spelat bra hockey och vi har spelat dålig hockey. Vi gjorde misstag som en nykomling gör och vi kan definitivt fortfarande ändra kurs. Senaste matcherna gjorde vi fortfarande nybörjarmisstag och det måste vi komma bort från här och nu och spela som ett etablerat elitserielag. Vi behöver poäng och för det krävs att vi håller oss inom matchplanen i 60 minuter.

Tisdagens match i hemmaborgen har ödeskaraktär. Trots att det bara handlar om omgång 21 har tabellen redan börjat sätta sig och AIK är Rögles närmaste granne, fyra poäng före. Nästa veckas motståndare Växjö ligger fem före och inbördes möten kommer med stor sannolikhet avgöra respektive tabellplaceringar när allt summeras några månader in i framtiden.
   - Vi möter ett lag som vi måste jaga ifatt. Förra gången sov vi i första perioden och det kostade oss onödiga poäng till AIK. Jag är ganska säker på att det blir en tight match och vi måste verkligen ta hand om vår match, slår Gerber fast.
   Inne i tränarrummet några meter bort är headcoach Dan Tangnes inne på samma spår. Sträckan fram till juluppehåll kommer ha stor prägel på sluttabellens utseende och Rögle har under uppehållet arbetat för att jobba bort problemområdena i spelet.
   - Vi står inför en jätteviktig period fram till jul och har ett stort test redan i första matchen. Vi har tränat bra och arbetat med hur vi ska bli bättre de sista 35 matcherna jämfört med de första 20. Vi har identifierat ett antal detaljer som vi vill jobba bort för att på så vis hitta vägar att vinna de jämna matcher vi förlorat i alldeles för stor utsträckning.
   Tangnes och laget har inte undgått att även publiken på #MäktigasteKortsidan kraftsamlat inför AIK-mötet. HögraSitt har dragit igång en insamling för att sporra spelarnas målskytte och AIA har startat halsdukstema i arenan. Allt för att ge laget maximalt stöd.
   - Vi är väldigt stolta och glada över hur enade vi står tillsammans - trots resultaten. Det är jätteuppskattat att publiken står bakom oss, berättar Dan och tillägger avslutningsvis;
   - Jay Woodcroft åkte hem till San Jose idag och hans största intryck av oss som förening var hur passionerad publiken är för sitt hockeylag här samt den familjära känslan som fanns bland supportrar, spelare och hela organisationen. Den var helt unik för honom och ett bra betyg.


Laguppställning vs. AIK, nedsläpp kl.19

Mv: Gerber (Fransson)
1: Bonsaksen, Kukkonen - Iggulden, Warg, Aaltonen
2: Sondell, Strbak - Lilja, Johansson, Tjärnqvist
3: Panelin-Borg, Preissing - Liljewall, Brithén, Barta
4:                                       - Everberg, Sylwander, Lindqvist-Hansen
R: Jensen (avgörs matchdag, gick för fullt på träningen) - Zaar

Ej uttagna: Bergström (utlånad till Karlskrona), Brendheden (utlånad till Karlskrona), Törnkvist (utlånad till Karlskrona), Lindgren (skadad), Spelling (ej uttagen).

OLOF ERIKZON
Publicerad: 2012-11-12 13:55

2788

HockeyAllsvenskans huvudsponsorer:

Oddset Svenska Spel Viasat Hockey

Officiella ligapartners:

Isostar Aftonbladet Sportbladet Best Western Arboga Alkoholfri Menigo

Fler nyheter