Rögle BK:s Officiella Nätmagasin

LÖRDAGEN DEN 23 MAJ

  • Följ oss på instagram
  • Besök Vår facebook sida
  • Rögle Bk Rss
  • HalvaPotten
  • Nätmagasinet driftas av It Gården
  • Nätmagasinet utvecklas av Comotion.se , en lite annorlunda reklambyrå
 
pressrelease Lilja läromästare i Rögles nya backbesättning
Lilja läromästare i Rögles nya backbesättning

Igår tog säsongen slut för Rögles del och idag presenteras första nyförvärvet.
   Med 12 NHL-säsonger och en Stanley Cup-ring i bagaget återvänder meriterade Andreas Lilja hem till Helsingborg. Kontraktet med Rögle sträcker sig till våren 2015.
   - Andreas får en viktig roll i vårt lagbygge. En bra karaktär som med sin stora rutin blir en läromästare för alla våra yngre spelare, kommenterar sportchef Anders "Masken" Carlsson.


Det har varit full fart från start för Rögles nye sportchef. Sedan Anders stämplade in på nya jobbet har de tolv första dagarna inneburit inte mindre än sju färdiga spelarkontrakt.
   Nye Andreas Lilja har tränat med Rögle de senaste somrarna men blir först nu Röglespelare "på riktigt".
   Den defensivt starke backen fyller 38 år i sommar och har en lång och gedigen karriär på yttersta nivå. Efter att ha spelat elitseriehockey med Malmö 1994--2000 draftades han som 25-åring av Los Angeles Kings. Flyttlasset gick över Atlanten år 2000 och först nu, 12 säsonger senare, återvänder han hem till Skåne igen.
   Bland höjd punkterna sticker naturligtvis Stanley Cup-segern sommaren 2008 med Detroit ut och det faktum att Andreas spelat åtta NHL-slutspel ger honom, naturligtvis, en nyckelroll i Rögles nya backbesättning.
   - Det känns väldigt skönt att ta in en kille som kan vara med och fostra alla unga talanger vi släpper fram. Vi vill skapa en miljö där de trivs och har möjligheten att ta chansen och lyckas, säger "Masken" om backsidans meriterade läromästare och fortsätter:
   - Andreas Lilja är en stark karaktär som jag alltid gillat. En defensiv back som spelar hårt och fränt i egen zon och som kan slå ett bra förstapass. En vinnare som kommer att sätta normer för hur vårt lag uppträder.

Det signerade kontraktet återvände till Rögle på fredagen bortifrån Philadelphia. Efter en höst av rehabträning har Andreas nu spelat 25 AHL-matcher i Adirondack Phantoms samt en NHL-match med Flyers.
   Huvudpersonen själv är glad att alla bitar fallit på plats och ser fram emot att kommande säsong gå ut i krig med Rögles uniform.
   - Det känns som en rolig utmaning, att komma hem och spela upp Rögle igen är ett självklart mål. Hockey går ut på att vinna och ingenting annat. Det är därför vi håller på med den här sporten.
   Vad var det som avgjorde till Rögles fördel?
   - Jag har alltid velat komma hem och spela i Sverige igen, nu kändes det dags. Rögle är en klubb jag alltid tänkt mig spela för någon dag och satsningen man gör känns väldigt intressant. Ett talangfullt lag mixat med erfarenhet.
   Anders "Masken" Carlsson framhåller Andreas personlighet som en av de stora tillgångarna för nya laget. Själv tvekar han inte att ta plats och aktivt bidra till en stark gruppsammanhållning.
   - Jag tar gärna en ledarroll i det här laget. Det är min personlighet och jag har under hela karriären försökt hjälpa och pusha mina lag. Hockey handlar om att vinna matcher och någon måste driva på för att det ska hända.
   Du har vunnit Stanley Cup, vad anser du vara viktigast för att skapa en vinnande grupp?
   - Att alla är med på samma noter. Ska du vara vinnare krävs att alla drar åt samma håll. Ingen är större än laget och ett bra lag fostrar sig själv.
   Du blir med din stora rutin en läromästare för alla yngre i laget, vad vill du förmedla till dem för att nå lika långt som du själv gjort?
   - Vårt gemensamma mål är att etablera Rögle i Elitserien. Det som tog mig till Elitserien en gång i tiden var viljan att vinna. Alla måste se sig själv som vinnare. Jag har själv aldrig varit talangfull. Det är min attityd och inställning att jobba lite hårdare än alla andra - och naturligtvis även lite tur - som tagit mig hela vägen.
   Flyttlasset hem till huset i Laröd utanför Helsingborg går så fort säsongen och barnens skolgång är till ända borta i USA.
   Andreas kommer att spela i Rögles tröja #3, precis som han gjorde under tiden i Detroit samt vid Kenny All Star Game i Ängelholm 2010.
   Avslutningsvis meddelar Anders "Masken" Carlsson att följande sju spelare inte finns med i planerna för Rögle BK 2013-14: Fredrik Warg, Martin Gerber, Lasse Kukkonen, Juhamatti Aaltonen, Mike Iggulden, Richard Lintner och Andrée Brendheden.


FAKTA / 3 Andreas Lilja

Född: 1975-07-13
Födelseort: Helsingborg
Längd: 191 cm
Vikt: 101 kg
Moderklubb: IF Lejonet
Säsonger i RBK: 1:a (2013--)
Draftad: LA Kings 2:a val 2000, 54:e totalt.
Landskamper: 11 A
Mästerskap: -
Medaljer: Stanley Cup-mästare med Detroit 2008.
Klubbar i karriären: Malmö 1994--2000, Lowell Lock Monsters (AHL) 2000-01, LA Kings 2000--03, Florida Panthers 2002--04, Mora lockouten 2004-05, Ambri-Piotta (Schweiz) 2004-05, Detroit Red Wings 2005--10, Anaheim Ducks 2010-11, Philadelphia Flyers 2011--13,  Adirondack Phantoms (AHL) 2011-13, Rögle BK 2013--.

[Karriärsstatistik]


FAKTA / Kontrakt Rögle BK 2013-14

# Namn Kontrakt Datum Klubb 2012-13
Andreas Lilja -75, 1:a året 2 år 6/4 Philadelphia Flyers, NHL
17 Victor Panelin-Borg -90, 4:e året 1 år 28/3 Rögle BK
27  Niklas Hansson -95, 2:a året 2 år 25/3 Rögle BK
         
Alexander Lindqvist-Hansen -92, 4:e 1 år 25/3 Rögle BK
23 Daniel Sylwander -92, 4:e året 1 år 25/3 Rögle BK
34  Daniel Zaar -94, 2:a året 1 år 28/3 Rögle BK
36  Tobias Törnkvist - 94, 3:e året 1 år 28/3 Rögle BK
         
         
  Ledarstab      
   Anders "Masken" Carlsson, sportchef 3 år 25/3 Pro Scout Colorado Avalanche
   Dan Tangnes, headcoach 2 år 12/1 Rögle BK, 3:e året
   Gunnar Persson, ass.coach 2 år 6/4 Brynäs IF, tillbaka för 5:e året i RBK
   Magnus Wennström, målvaktscoach Tillsv.   Rögle BK, 8:e året
   Andreas Larsson, fystränare 1 år 25/3 Rögle BK, 2:a året

Följande spelare lämnar: Martin Gerber (mv), Lasse Kukkonen (b), Richard Lintner (b), Juhamatti Aaltonen (fw), Andrée Brendheden (fw), Mike Iggulden (fw), Fredrik Warg (fw).

OLOF ERIKZON
Publicerad: 2013-04-06 13:19

8326

HockeyAllsvenskans huvudsponsorer:

Oddset Svenska Spel Viasat Hockey

Officiella ligapartners:

Isostar Aftonbladet Sportbladet Best Western Arboga Alkoholfri Menigo

Fler nyheter