Efter match: Frölunda-Rögle 2-3
Publicerad: 2021-10-14
Rögle förlängde sin segersvit i SHL till fyra matcher under torsdagskvällen. Rögle vann med 3-2 i Scandinavium, Göteborg efter att Lucas Ekeståhl-Jonsson satt det avgörande målet.

Ekeståhl Jonsson Oskar Stål-Lyrenäs och Ludvig Larsson gjorde Rögles mål medan målvakten Christoffer Rifalk räddade 38 skott i matchen.

– Det var mycket försvarsspel idag och bara överleva vissa situationer, men det är sådana segrar som är sköna att vinna också, säger Ekeståhl-Jonsson i C Mores sändning.

Ekeståhl-Jonssons avgörande mål i matchen kom med 5:09 kvar i Rögles första numerära överläge i matchen. Med 6:31 visades Frölundas Jens Olsson ut, och bara 30 sekunder senare åkte Frölunda på ett lagstraff för för många spelare på isen. I fem-mot-tre-spelet nöp Ekeståhl-Jonsson till direkt på framspelning av Stål-Lyrenäs och fixade tre poäng till Rögle.

– Det är nog inte ett av mina bättre skott i karriären, men fem-mot-tre och lite förflyttning på målvakten och den går in, säger Ekeståhl-Jonsson.

Frölunda gjorde matchens första mål efter 15:33 av den första perioden. Max Friberg gjorde det, genom att trycka in pucken bakom Rifalk i Rögle-kassen. Målet var Fribergs tredje för säsongen. Frölunda var också nära 2-0 innan första pausvilan men Rögle räddades av ribban på Anders Grönlunds skott.

Backen Samuel Johannesson åkte på en tackling av Mats Rosseli Olsen efter 8:26 av den och togs ut i omklädningsrummet. Rosseli Olsen tilldömdes ingen utvisning för händelsen. Johannesson kom inte tillbaka mer under matchen.

Hemmalagets ledning stod sig in i den andra perioden, men 13:24 in i perioden kom Rögles kvitteringspuck. Framspelad av Tyler Kelleher tryckte Stål-Lyrenäs in ett handledsskott bakom hemmalagets målvakt Matthew Tomkins. Målet var Stål-Lyrenäs första i SHL.

I den andra perioden tappade Rögle ytterligare två spelare. Ted Brithén åkte på en smäll och togs ut i omklädningsrummet medan Leon Bristedt fick matchstraff för huvudtackling efter 14:19. Brithén kom inte tillbaka mer i spel under matchen.

Frölunda fick därmed spela fem minuter powerplay under slutet av mittperioden, men hade svårt att få hål på Rögles försvarsmur. Istället gav Ludvig Larsson Rögle ledningen med 2-1 när han snappade upp en felpass från Tomkins och la in pucken i öppen målbur efter 8:06.

– Jag har inte gjort ett sådant mål innan. Skönt att få ett sådant gratismål. Han gjorde väl bort sig lite och jag fick öppet mål, säger Larsson.

Men Frölunda skulle till slut utnyttja det långa numerära överläget. När bara tio sekunder återstod i spel fem-mot-fyra kvitterade Elmer Söderblom till 2-2.

Efter Rögles lednignsmål tryckte Frölunda på för en kvittering och var nära i slutet men Rifalk och Rögleförsvaret höll undan och Rögle tog sin fjärde raka seger i SHL.

– Det var en riktig krigarseger idag. Det ska bli skönt att sätta sig på bussen och åka hem och njuta av det här, säger Rifalk.

Nästa utmaning för Rögle väntar på lördag, hemma mot Förjestad. (Köp din biljett här)

Notera att …

Rögle saknade Mattias Sjögren och Ryan McKiernan … Oskar Hassel och Philip Granath var med från klubbens J20 i deras frånvaro … Hassel fick SHL-debutera när Johannesson utgick … matchen var Rögles andra på lika många dagar …

ISLOSSNING FÖR STÅL-LYRENÄS

Förra säsongen var Oskar Stål-Lyrenäs en skarpskytt för Mora i HockeyAllsvenskan, men fram till onsdagens CHL-match mot SønderjyskE hade han inte hittat rätt i Rögle-tröjan i tävlingssammanhang. Det är undanröjt nu. Stål-Lyrenäs gjorde ett av målen mot det danska laget i CHL och följde upp med ytterligare ett mål mot Frölunda. Snacka om skön islossning för den högerfattade forwarden.

KARAKTÄRSSEGER

Redan innan matchen saknades Mattias Sjögren och Ryan McKiernan (ej tillgängliga för spel). Under första perioden försvann Johannesson och i den andra både Brithén och Bristedt. Men trots fem ordinarie spelare borta lyckades Rögle kämpa sig till tre poäng i Scandinavium.

– Vi visar grym karaktär. Det är många spelare som blir skadade och vi får gå ner på folk. Men vi visar karaktär och att vi har en bred trupp, säger Ekeståhl-Jonsson.