"Idrotten har hjälpt mig i min civila karriär"
Publicerad: 2019-06-19
Rögle BK
Axelskadan på college grusade tenniskarriären men idrotten hjälpte honom att göra civil karriär istället. Efter 20 år och flera internationella toppjobb inom världens största livsmedelsföretag kliver 46-årige ängelholmaren Daniel Koch in i idrottens värld igen som ny klubbdirektör i Rögle BK.

– Jag är övertygad om att utan mina erfarenheter från idrotten så hade jag inte lyckats inom affärslivet. Nu får jag chansen att ge tillbaka till idrotten genom att använda min erfarenhet från affärsvärlden. Det känns fantastiskt roligt få den här möjligheten, säger Daniel Koch.
– Mitt hjärta har varit grönt och vitt sedan min pappa tog med mig på Rögles matcher när jag var 6-7 år. Jag har följt klubben i 40 år oavsett var i världen jag befunnit mig. Min första favorit i Rögle var Dave Poulin. Bästa minnet är nog Håkan Perssons övertidsmål mot Leksand som innebar avancemang till elitserien. Jag hade feber men satt på min plats på långsidan för jag ville inte missa matchen, fortsätter Daniel.

Daniel Koch är född och uppvuxen i Billesholm och idrott var tidigt ett stort intresse. Daniel fastnade för tennis och efter att ha gått ut tennisgymnasiet i Ängelholm blev han erbjuden att gå på college i USA.
– Jag såg det som en utmärkt möjlighet att fortsätta kombinera studier och tennis.
Daniel slog sönder sin axel, han spelade klart matcherna för sitt college men kunde inte fortsätta satsa. Istället flyttade han hem till Sverige, spelade fotboll några år i Billesholms GIF och fick jobb på Nestlé i Bjuv.
Det blev starten på en lång och framgångsrik civil karriär hos livsmedelsjätten från Schweiz.
– Jag gavs allt större projekt och ansvar, först inom Norden och därefter i Europa och 2001 fick jag möjlighet att åka över till USA och jobba för Nestlé i Ohio.

{!A}

Daniel jobbade med projektledning, organisationsstruktur och blev ansvarig för den operationella inköpsorganisationen 2004 och flyttade till huvudkontoret i Los Angeles. Efter att ha slutfört sin MBA 2006 hamnade han i Schweiz med ansvar för råvaruhandeln. Daniel återvände till USA:s västkust 2009 för att jobba med affärsutveckling och att bygga varumärke. Han satt i ledningen för tre av Nestlés bolag i USA.
Samtidigt växte familjen då han och amerikanska frun Megan först fick sonen Darren och därefter dottern Mia. Varje sommar tillbringade man några veckor i Sverige.
– Suget att återvända hit blev allt starkare, det finns mycket fördelar i Sverige. Hösten 2016 beslutade vi oss för att flytta till Sverige men ville avsluta snyggt. Det passade bra att avsluta 2017 då huvudkontoret flyttade till Washington på östkusten. Istället för att flytta med företaget blev det Ängelholm.

I Ängelholm har Daniel åter kunnat se Rögle live samtidigt som han startat eget bolag och så smått byggt upp ett eget nytt nätverk. Frun Megan spelar fotboll i Västra Karup och barnen idrottar i bland annat ÄFF och Rögle.
– Idrotten har varit viktig för oss, tack vare den har både min fru och barnen snabbt kommit in i livet här och fått vänner och kompisar. Jag tror att idrotten har en mycket viktig roll i samhället och den kommer att bli ännu viktigare i framtiden.
Vilken typ av ledare får Rögle BK då?
– Jag har levt halva livet i USA, halva i Sverige men jag ser mig mer som svensk än amerikansk. Jag är ganska lugn och försöker lyssna mer än jag pratar. Sen är jag väldigt resultatorienterad och gillar det amerikanska drivet och viljan att vinna. Jag ger gärna ansvar och frihet men kräver samtidigt också en motprestation. Jag behandlar alla lika oavsett vad du gör och gillar att bygga relationer. Precis som i idrotten så tror jag på att skapa lag på arbetsplatsen med glädje och kamratskap.

{!B}

Som pappa till en spelare i Rögles ungdomslag så har han under säsongen bekantat sig med föreningens grundfundament. Och han gillar det han ser.
– SHL-laget är såklart viktigt, det är loket. Men jag brinner för helheten och bredden. Vi har en viktig funktion i samhället där vi ger många unga en bra och hälsosam fritidssysselsättning samt en utbildning. Även om du inte går hela vägen till A-laget så hoppas jag att alla som lämnar oss ska ha verktyg med sig de kan ha nytta av i fortsättningen av livet.
Han tror även på möjligheten till ett ännu djupare samarbete mellan idrott och kommun:
– Jag har erfarenhet från samhällen som satsat på idrott och skola som mår mycket bra. Jag kommer att arbeta för ett bra samarbete mellan kommun, idrottsliv och näringsliv. Jag ser stora möjligheter för Ängelholm och regionen där idrotten kan spela en ännu större roll. Planerna på Arenastaden tilltalar mig ur flera aspekter, avslutar Daniel.

Fakta/Daniel Koch
Född: 1 juni 1973 i Billesholm.
Familj: Fru Megan och två barn, Darren och Mia.
Bor: Villa i Havsbaden, Ängelholm.

{!C}

Bakgrund: Efter tennisgymnasiet i Ängelholm gick Daniel vidare till college i USA (Coastal Georgia) för att kunna kombinera studier och tennis. Skadade axeln och tvingades sluta men slutförde studierna. Efter college återvände han hem till Sverige, spelade fotboll i Billesholms GIF och fick jobb på Nestlé i Bjuv där han gjorde civil karriär och fick allt större ansvar och projekt, först nationellt och därefter internationellt. Har jobbat utomlands i USA (främst) och Schweiz för Nestlé mellan 2001-2017. Efter att ha slutfört sin MBA 2006 jobbade han tio år på Nestlés amerikanska huvudkontor i Los Angeles med affärsutveckling och att bygga varumärke (satt i ledningen för tre av Nestlés bolag i USA) innan han lämnade företaget för att flytta till Sverige och Ängelholm 2017. Har sedan dess arbetat med privata investeringar och rådgivning till ett antal mindre bolag i Öresundsregionen.
Hobby: ”Jag är en sportfåne – jag gillar att titta på och utöva idrott. Jag försöker hålla igång själv med att springa, styrketräna, padel och så spelar jag gärna golf när jag får tid. Samt följer familjemedlemmarnas idrottsutövning så mycket det går”.
Aktuell: Ny klubbdirektör i Rögle BK från och med 1 augusti.

Lasse Mauritzson