Röglehjälpen tar sommaruppehåll
Publicerad: 2020-06-17
Under mer än 12 veckor har Rögle BK levererat matkassar från ICA Maxi i Ängelholm till ängelholmsbor som är 65 år eller äldre och inte kan eller får handla själv. Röglehjälpen har fått ett fantastiskt gensvar och behovet är fortsatt stort. Men på grund av semestrar tar insatsen sommaruppehåll under juli månad.

– Det är väldigt glädjande att vi kunnat hjälpa till och att vi gör skillnad för så många människor i dessa dagar. Det är också glädjande att se att hela föreningen varit redo att ställa upp när det krävs, säger Jacqueline Rosberg, projektledare och initiativtagare till Röglehjälpen.

Det var i mitten av mars som coronaviruset och covid-19 slog till med full kraft. Restriktioner och åtgärder infördes för att hindra smittspridningen och stora delar av samhället lamslogs. För Rögle BK:s del innebar det att slutspelet ställdes in och säsongen tog slut väldigt abrupt och all verksamhet upphörde i princip. Samtidigt uppstod nya behov, till exempel behövde folk i riskgrupper hjälp med att handla mat och få dem levererade hem till sig:
– Röglehjälpen började som en dialog med ICA Maxi i Ängelholm som tidigt märkte ett ökat tryck på sin onlinehandel. I Grönvit hållbarhets verksamhet hade vi tvingats ställa in våra planerade förskolebesök och hade resurser att hjälpa till med annat. Vi såg att här fanns ett behov och det tog inte många dagar efter första kontakten med ICA Maxi förrän vi var igång med de första leveranserna, säger Jacqueline.
– I början av projektet hanterade vi hela processen. Vi tog emot beställningar via telefon, skrev ihop inköpslistor, skickade spelare och ledare till butiken som plockade och packade varorna och körde sen ut dem. I takt med att intresset och behovet ökade fick vi omfördela resurserna för att hinna med. De senaste veckorna har ICA Maxi hanterat plockning och packning medan vi fortsatt hanterat administration och leverans, berättar Jacqueline.

Leveranser sker alla vardagar. De som behöver hjälp mejlar in sin beställning till [email protected] och då får man ett bekräftelsemejl med information om dag och tid för leverans nästkommande vecka.
–Vi kan inte ta emot beställningar via telefon längre. För de som inte har tillgång till dator så hoppas vi att andra i deras omgivning kan hjälpa till med beställningen.
Hur länge kommer Röglehjälpen att fortsätta?
– Vi har sagt från början att det ska hålla på så länge det behövs och vi har resurser till det. Det kommer att bli en utmaning för oss att hålla samma tempo när vår ordinarie verksamhet drar igång. Vi hoppas att fler ser möjligheterna att kanske kunna hjälpa till framöver, säger Jacqueline.

Under juli månad pausar Röglehjälpen. Sista chansen att skicka in sin beställning är veckan efter midsommar, med garanterad leverans 29-30 juni.
– Vi tittar just nu på vilka möjligheter som finns för att återuppta Röglehjälpen efter juli månad, men det är en fråga om resurser både för oss och för ICA Maxi. Vi följer utvecklingen i samhället och lovar att återkomma med mer information så snart vi vet mer, avslutar Jacqueline.

Lasse Mauritzson