Första hållbarhetsambassadörerna utbildade
Publicerad: 2018-09-10
Grönvit Hållbarhet
Gröntvit hållbarhet, Rögles långsiktiga hållbarhetsarbete, har gått in i en ny fas. I förra veckan utbildades klubbens första hållbarhetsambassadörer när ungdomar från RögleAkademin besökte NSR:s anläggning och dess miljöverkstad och de fick även träffa Sophjälten.

– Alla i Rögle BK, spelare, ledare och anställd personal ska utbildas i hållbarhet hos NSR, som är vår kunskapspartner i det här arbetet. Målet är att vi ska utbilda hållbarhetsambassadörer som ska sprida kunskapen vidare utanför våra väggar och bli navet i ett stort miljönätverk. Ju fler vi är desto mer kan vi göra skillnad. Även föräldrar är självklart välkomna att följa med på de här besöken, säger Mats Ridderborg, projektledare i Rögle BK för Grönvit hållbarhet.

Mats var själv med när första gruppen av ungdomsspelare från Rögle åkte in till NSR-anläggningen på Filborna i Helsingborg.
– Det var mycket intressant och ett bra upplägg från NSR:s sida. Man fick lära sig en hel del matnyttigt. Kul att få titta på hela anläggningen från utsiktsplatsen och få veta hur mycket som man gör på den här stora anläggningen, säger Mats.

Utbildningen hos NSR ersatte träningspasset för ungdomarna den kvällen. Martin Dyberg, kommunikationsansvarig på NSR mötte upp och höll i besöket. I NSR:s miljöverkstad mötte Sophjälten upp, NSR:s egen sopsorteringsexpert.
I filmsalen fick besökarna sen en film som bland annat handlar om sopornas utveckling (från 0 kg till 500 kg sopor om året/per person i landet). Våra sopor läggs inte på hög utan så gott som allt återvinns i någon form (hos NSR t ex) och i filmen är det Sophjälten som är guiden.
– Visste ni att matresterna som ni samlar i den bruna påsen tar vi hand om och omvandlar till biogas som bland annat stadsbussarna i Helsingborg kör på, berättade Martin Dyberg.

Våra unga spelare är ganska bra på hållbarhet och återvinning. Bland annat berättade en av de unga besökarna hur man gör nytt papper av gamla tidningar.
Ett digitalt sorteringstest ingick också i besöket och en vandring upp till utsiktsplatsen där stora delar av NSR-anläggningen kunde beskådas samt information om Vera Park som också finns på området. Vera Park är en industripark där NSR tillsammans med andra aktörer tillsammans jobbar med olika projekt kring hantering och utveckling av system för avfallshantering.

Om Grönvit Hållbarhet:
Grönvit Hållbarhet är ett långsiktigt hållbarhetsarbete som Rögle BK startat och med NSR som kunskapspartner.
Grönvit Hållbarhet har tre fokusområden: socialt ansvar, miljöansvar och ekonomiskt ansvar.
Avsikten med projektet är att skapa kunskap och medvetenhet om hur vi ska få mer hållbarhet i samhället med fokus på vår viktigaste framtidsfråga, miljön.
Bland annat ska klubbens ungdomar i NSR:s regi att utbildas till hållbarhetsambassadörer och få kunskap om miljöpåverkan och hur man kan leva mer hållbart.
Kring Grönvit Hållbarhet finns ett miljönätverk med företag som vill bidra till hållbarhetsarbetet och få kunskap i den så viktiga framtidsfrågan som vår miljö är.
Målet med projektet är att Rögle BK och nätverket av ungdomar, föräldrar, ledare, anställda samt företag ska bli goda förebilder även i miljösammanhang i den här regionen.

Lasse Mauritzson