Fredrik och Samuel årets Elvenesstipendiater
Publicerad: 2020-06-11
Elvenesstipendiet
Vinterns genombrottsman i A-laget, Samuel Johannesson och mångårige ledaren Fredrik Arvidsson – där har ni årets Elvenes-stipendiater. Stipendiaternas namn blev offentliga i samband med torsdagskvällens årsmöte som hölls i Arenarestaurangen.

Varje säsong sedan 1989-90 har det delats ut stipendier ur Björn Elvenes Ungdomsstipendiefond till en ledare och en spelare från Rögle BK:s ungdomssektion. Fonden inrättades till minne av Björn Elvenes, en av klubbens främsta och mest uppskattade ledare som gick bort alldeles för tidigt i cancer 1988.
I år delas priserna ut för 31:a gången och på grund av coronapandemin och de omständigheter som råder så blev det inget vanligt årsmöte och därmed ingen prisutdelning. Däremot offentliggjordes årets pristagare som är backen Samuel Johannesson samt ledaren Fredrik Arvidsson som under mer än ett decennium haft flera viktiga funktioner runt en av sönernas ungdomslag.

Det var Tomas Jernberg, en av medlemmarna i juryn, som ringde upp Fredrik och berättade att han blivit utsedd till Elvenesstipendiat:
– Jag blev först väldigt förvånad när Tomas ringde och berättade, sen blev jag rörd när han läste upp motiveringen. Det är väldigt roligt att det man gör uppmärksammas och att jobbet uppskattas. Jag har ju gått förbi tavlan och läst namnen på gamla stipendiater, det är många stora profiler, men har aldrig själv haft tanken att vara aktuell för det, säger Fredrik Arvidsson.
Fredrik har två söner som gått genom hela Akademin upp till J20, Oskar (född 98) och Gustav (00). Båda sönerna började med hockey i Rögle samtidigt, Oskar i U8 och Gustav i Hockeyskolan.
– Det fanns redan en organisation runt Oskars lag så det blev naturligt att när Gustavs årskull skulle bilda ett lag så fick jag en uppgift. Jag har själv spelat fotboll men aldrig hockey så det som sker på isen låter jag de som kan det sköta. Däremot vet jag att det behövs hjälp med en hel del annat för att det ska fungera och där fann jag min roll, berättar Fredrik som till vardags är teknisk chef och inköpschef på Skandia Fastigheter.
Från början hade Fredrik en lagledarroll med många administrativa uppgifter, han har varit kassör och har bland annat haft ansvar för sekreteriatet ända fram till i våras då både han och sonen lämnade J20.
– Är det något man kan bidra med så hjälper jag gärna till, det har varit många praktiska och teoretiska saker. Det har varit en fantastiskt rolig tid och det känns bra att få vara delaktig i ungdomars fritidssysselsättning. För killarna har tiden i Rögle gett dem jättemycket, inte bara hockeybiten utan en bra uppfostran och värdefulla verktyg de kan ta med sig resten av livet. Som bonus för egen del så har jag fått en helt ny bekantskapskrets med många nya vänner. Jag är mycket hedrad över stipendiet, säger Fredrik.

Fredrik har alltså följt 00-kullen – och det är även från det laget som spelarstipendiaten kommer från, Samuel Johannesson.
– Fredrik känner jag väl, det är kul och välförtjänt att han prisas. Han har gjort mycket för oss under åren och det är kul att det uppmärksammas, säger Samuel.
Samuel kan se tillbaka på en händelserik säsong som sistaårsjunior. Den spelskicklige backen tillhörde J20 i starten av säsongen men lyftes upp och tränade med A-laget under hösten och fick göra några inhopp i SHL. Borta mot Leksand den 30 november fick han chansen att spela på sex försvarare, noterades för över 18 minuter i speltid och ett assist. Därefter var han bofast i A-laget, skrev ett SHL-kontrakt månaden senare och har klättrat på rankingen inför NHL-draften senare i år. I motiveringen av Elvenes-juryn hyllas Samuel för sitt uppförande på och utanför isen samt sin tålmodighet och målmedvetenhet.
– Det är kul att höra. Jag är väl inte den som syns och hörs mest men försöker vara ett föredöme i allt jag gör. Jag blev överraskad och glad över att få stipendiet, det är hedrande att komma med i samma sällskap som andra pristagare som är eller har varit väldigt framgångsrika.
Samuel gör sin första försäsong med A-laget och jobbar hårt för att komma bra förberedd till sin första seniorsäsong:
– Försäsongen har gått snabbt, jag är nöjd, jag känner mig starkare och har förbättrat det jag hade som målsättning, säger han.
Stipendiaterna kommer att hyllas publikt vid ett senare tillfälle under säsongen.

Samuel och Fredrik skriver nu in sig i en exklusiv samling namn som mottagit Elvenesstipendiet genom åren. Det är många stora Rögleprofiler som tagit emot priset. Bland namnen på pristagare hittar vi bland annat Kenny och Jörgen Jönsson, Daniel och Mathias Tjärnqvist, Mattias Sjögren, Dennis Everberg, Kenth "Sudden" Bengtsson, Stefan Bergkvist och Peter "Piva" Johansson. Förra året hette stipendiaterna Lucas Elvenes och Ellinor Rydell.
– Det är två värdiga pristagare som får priset. Fredrik som gjort ett jättejobb och skapat de bästa förutsättningar för laget och ledarna på isen och Samuel som är en bra ambassadör för sig själv och föreningen i alla lägen. Vi i juryn var rörande överens om vilka som skulle få det i år, säger Arne Nilsson som sitter med i juryn.

Juryns motiveringar till Elvenes-stipendiet 19/20 (juryn består av Arne Nilsson, Tomas Jernberg, Kenth ”Sudden” Bengtsson och Roger Elvenes):
Samuel Johannesson:
”Talangen har alltid funnits där – men han har aldrig haft bråttom utan tålmodigt jobbat på i det tysta. Han är ett föredöme på alla sätt och i alla situationer och miljöer. En trygg och stabil person som inte tar onödigt utrymme utan låter sina handlingar på isen tala. Genombrottet som senior kom i vintras och det hördes i hela SHL. En bra och oerhört talangfull spelare, en utmärkt lagkamrat och en fin ambassadör för sig själv, Rögle BK och sporten med en mycket intressant karriär framför sig som vi bara sett början på här i Catena Arena.”

Fredrik Arvidsson:
”Runt ett lag finns det personer som ser till att allt runt omkring fungerar så att spelare och tränare kan fokusera på sporten. Årets ledarepris går till en person som gjort ett stort jobb i det tysta i många år och i sann Björn Elvenes-anda satt laget före jaget. Han var en engagerad förälder från starten och axlade rollen som lagledare när även den yngsta sonen började som knatte i Rögle. Rollerna och uppdragen blev flera och med sitt stora engagemang har han fått spelare, ledare och föräldrar att trivas och må bra.”

Här kan ni läsa mer om Björn Elvenes Ungdomsstipendiefond samt alla pristagare genom åren.

Lasse Mauritzson