Grönt & Vitt Gameday: Premiärvan Matson
Publicerad: 2020-09-19
Grönt & Vitt
I kväll kl 18:00 är det äntligen SHL-premiär. Grönt & Vitt var med på lagets matchvärmning och tog pulsen på Taylor Matson som gör sin sjunde säsong i Rögletröjan. Här under har ni lite fakta och förutsättningar inför kvällens möte med Linköping.

INFÖR NEDSLÄPP:
Rögle-Linköping
18:00, Catena Arena, C More
Mötet
SHL-premiären är här. Efter att säsongen 2019-20 avbröts i mars på grund av coronaviruset har väntan efter tre poäng varit lång för Rögle-spelarna. Rögle slutade förra säsongen på en historisk tredjeplats i SHL efter att ha spelat in totalt 92 poäng.
Linköping slutade på elfte plats med 65 inspelade poäng.
Säsongens premiär blir speciell eftersom bara 50 personer släpps in i Catena Arena.
Senaste nytt i Rögle:
Rögle kommer till premiären med sju träningsmatcher i bagaget. Tre av dem slutade med seger och fyra med förlust. Men de tre avslutande matcherna, två mot Frölunda och en mot Oskarshamn, visade att formkurvan steg.
Leon Bristedt och Nils Höglander har imponerat under försäsongen och slutade etta och tvåa i den interna poängligan. Bristedt stod för tio poäng (4 mål + 6 assist). Höglander noterades för nio (4+5), varav två mål i genrepet mot Oskarshamn som Rögle vann med 3-2.
– Det känns bra. Roligt att det drar igång. Formen är god, men det har man sett till att den ska vara. Alla ska vara redo och känna sig fräscha idag, säger Höglander.
– Jag vet inte så mycket om Linköping. Vi har sett video och klipp på dem. Men alla lag är jämna i tabellen. Det är alltid en tuff match i varje omgång.
De tre senaste premiärerna har slutat med en seger för Rögle. Förra hösten besegrades HV71 med 4-0 på hemmais.
Senaste nytt i Linköping:
Linköping har spelat fem träningsmatcher under försäsongen och vunnit två, en mot Djurgården och en mot lokalkonkurrenten Vita Hästen. Deras genrep mot Växjö för en vecka sedan slutade med förlust 3-2.
Nyligen meddelade målvakten Jonas Gustavsson, även kallad ”Monstret”, att han tar timeout från hockeyn på obestämd tid. Det tvingade lagets general manager Niklas Persson att agera. Linköping skrev därför kontrakt med 33-årige Jussi Rynnäs. Finländaren kommer närmast från den tyska ligan.
– Det är en rutinerad målvakt som har erfarenhet av spel på väldigt hög nivå. Det ska bli spännande att se Jussi i vår miljö, säger LHC:s målvaktstränare Jonas Fransson till klubbens hemsida.
Siffrorna:
Rögle gjorde 25 mål under försäsongen, och släppte in 23.
Linköping gjorde i sin tur tolv mål under försäsongen och släppte in totalt 16.
Rögle och Linköping möttes fyra gånger förra säsongen och delade på poängen. Båda lagen vann varsin match efter ordinarie tid och en efter förlängning eller straffar.
Rögles laguppställning:
Så tränade Rögle på fredagen:
Kedjor: Bristedt-Ryfors-Zaar, Everberg-Tambellini-Palola, Höglander-Ferguson-Lavoie, Andersson-Bengtsson-Matson, Edström-Sjögren-Eriksson.
Backpar: Ekeståhl-Gélinas, Jonsson-Hansson, Lesund-Schira, Bondesson-Johannesson.
Målvakter: Rifalk-Gustafsson.

Peter Ekholm