Samuel och Roland årets Elvenes-stipendiater
Publicerad: 2018-06-07
Elvenes-stipendiet
Den ene har jobbat hårt och metodiskt under många år på isen och fick i vintras ett välförtjänt genombrott, den andre har sett till att allt fungerat runt laget utanför isen – där har ni årets Björn Elvenes-stipendiater.

I samband med torsdagens årsmöte så delades det ut stipendier ur Björn Elvenes Ungdomsstipendiefond. Årets pristagare blev Samuel Jonsson (spelarpriset) och Roland Karlsson (ledarpriset).
– Det är två värdiga pristagare som får priset. Samuel har gått den långa vägen och haft tålamod och fick utdelning för allt slit i vintras. Roland Karlsson är en person som verkat i bakgrunden runt 98-orna i 13 år och sett till att allt fungerat utanför isen vilket är uppskattat och nödvändigt. Det är kul att vi uppmärksammar en sådan eldsjäl, säger Arne Nilsson som sitter med i juryn.

Varje säsong sedan 1989-90 har det delats ut stipendier ur Björn Elvenes Ungdomsstipendiefond.
Listan med pristagare är lång och det är många stora Rögleprofiler som tagit emot pris. Många har gått en lysande karriär som spelare eller ledare till mötes. Bland namnen på pristagare hittar vi bland annat Kenny och Jörgen Jönsson, Daniel och Mathias Tjärnqvist, Mattias Sjögren, Kenth "Sudden" Bengtsson, Stefan Bergkvist och Peter "Piva" Johansson. Förra året hette stipendiaterna Simon Ryfors och Roger Hansson.

På torsdagskvällen var det dags att avslöja säsongen 17/18 års vinnare. Spelarpriset gick till egenfostrade juniorbacken Samuel Jonsson som verkligen tog chansen när han fick den. Han var med och tränade med A-laget på försäsongen och fick byta om till SHL-premiären.
Men det var först när Cam Abbott kom in som tränare som det lossnade för Samuel. Cam gillade vad han såg och gav Samuel chansen direkt. Samuel matchades in försiktigt men fick allt mer förtroende och utmaningar av backansvarige Roger Hansson och mot slutet av säsongen var Samuel uppe på 16-18 minuters speltid.
– Förra säsongen var som en dröm. Jag har alltid siktat på att få debutera i A-laget men att få så mycket förtroende hade jag aldrig vågat drömma om, säger Samuel.

Roger Hansson och bröderna Chris och Cam Abbott gillar Samuels inställning, att alltid komma till träningen och jobba hårt för att bli bättre. Något som också Elvenes-juryn fastnat för:
– Det är många som kommit fram och gratulerat under och efter säsongen och frågat om min utveckling. Jag brukar svara lite tråkigt att jobba hårt varje dag, stanna kvar och träna lite extra vid varje träning – det betalar sig till verkligen. Och sen ska man såklart ha lite flyt också, säger Samuel och ler.
Vid årsmötet fick han ta emot diplom, blommor och en check av förre storspelaren Stefan Elvenes som vinnare av årets Elvenes-stipendie.
– Jag blev jätteglad när jag fick veta det, det var en enorm glädje som gick genom kroppen. Det är stort att få det här priset och hamna i samma sällskap som många andra stora profiler i den här klubben, säger Samuel.
Vilka han tackar för framgångarna?
– Mina föräldrar och mina tränare genom åren såklart. Sen var vi många spelare i 98-laget som gick i samma klass och vi har tävlat i allt sen första dagen i skolan. Det har varit nyttigt.
Samuel, som skrev på ett nytt tvåårskontrakt tidigt i våras, ser fram emot sin första säsong som senior:
– Jag tänker fortsätta på spåret med att jobba hårt och inte ta något för givet. Jag sätter ingen press på mig själv men hoppas räcka till och få vara en del och hjälpa laget att bli framgångsrikt.

Årets ledarpris går till Roland Karlsson – han är ingen hockeytränare men har följt 98:orna (där hans son Melvin ingår) sedan de bildade sitt första lag, 2005 då man blev U8.
– Jag kan inget om ishockey men det fanns ändå en funktion att fylla. Jim Brithén höll ett väldigt bra tal om vad som behövs runt ett lag. Jag tänkte att det är bättre att låta tränarna som kan ishockey syssla med det och så kan andra, som jag, hjälpa till med det andra, säger Roland Karlsson och fortsätter:
– När rollerna runt laget skulle fördelas så var det någon som visste att jag gillade ordning och reda. Jag vet inte riktigt vad jag tackade ja till men det blev en roll som jag utvecklat genom åren.
När Roland fick beskedet att han utsetts till Elvenes-stipendiat blev han mycket glad:
– Jag blev väldigt överraskad och glad. Kanske mest det första. Väldigt roligt, jag har inte tänkt på det eller strävat efter att vara i rampljuset. Det är kul att få ett erkännande att man varit till nytta lite i bakgrunden.

Förutom all glädje och minnen han fått genom hockeyn så har han inspirerats i sitt vanliga yrke:
– Det har varit inspirerande att vara i en miljö där drivna personer jobbar hårt för att lyckas. Sen har jag haft nytta av det i jobbet, att se hur coacher får ihop ett lag och hur man uppnår sina mål. Jag har på nära håll haft förmånen att lyssna på fantastiska idrottsmän och deras erfarenheter som Roger Hansson, Gunnar Persson, Magnus Swärdh, Pierre Johnsson och Tomas Jernberg. Det har jag fått helt gratis, avslutar Roland.

Juryns motiveringar Elvenes-stipendiet 2018 (juryn består av Arne Nilsson, Tomas Jernberg, Kenth "Sudden" Bengtsson och Roger Elvenes):
Samuel Jonsson:
”Han skrevs in i Rögle som liten knatte och har varit klubben trogen sedan dess. Är ett föredöme som aldrig tar genvägar, istället jobbar han hårt och målmedvetet för att steg för steg utvecklas. I vintras kom belöningen. Han var inte påtänkt för A-lagsspel när säsongen inleddes men när han fick chansen tog han den och belönades med ett SHL-kontrakt. Fortfarande lika ödmjuk och kommer alltid till träningen med målsättningen att bli bättre. Han är en bra spelare, en utmärkt lagkamrat och en bra ambassadör för sig själv, klubben och ishockey med en intressant karriär framför sig.”

Roland Karlsson:
”Runt varje lag finns en stab med viktiga personer som ser till att allt runt omkring fungerar så att spelare och tränare kan fokusera på sporten. Årets ledarpris går till en person som i sann Björn Elvenes-anda satt laget före jaget och gjort ett jättejobb i det tysta i mer än 13 år. Han började som lagledare i U8 och det var en roll som han utvecklade till så mycket mer. På senare år har han haft ansvaret för filmning och onlinerapportering av juniormatcher samt utbildningsansvarig i klubben för samma bitar. Även från andra sidan jordklotet har han fortsatt jobba för lagets bästa.”

Lasse Mauritzson