• Huvudsponsorer

Hemma
Frölunda
FHC
Borta
Rögle
RBK

Frölunda vill få en raketstart på SHL

17 september 2015 10:00

I den första matchen i Scandinavium för SHL-säsongen gästas Frölunda HC av nykomlingen Rögle BK. Göteborgarna har öst in mål på försäsongen och ska nu försöka få hål på Rögles nyfunna hypertäta defensiv.


Frölunda hade en relativt lyckad fjolårssäsong med en andraplats i SHL och sedan utslagna i semifinal med 4-2 i matcher mot de blivande mästarna Växjö Lakers. Men det var inget som gav nöjdhet i Göteborg och nu siktar laget högre.

Det finns en hel del intressanta spelare i truppen som kan få sitt stora genombrott i vinter. Under matcherna som laget spelat under sina förberedelser nu innan SHL drar igång har många juniorer fått chansen och verkligen gett tränaren Roger Rönnberg något att fundera över i laguttagningarna.

I genrepet för en vecka sedan tvålade laget dit just de regerande mästarna Växjö med hela 7-0 på bortaplan. Sannerligen ett riktigt styrkebesked, och i den matchen fanns hela åtta juniorer med i truppen.

En spelare som redan har slagit igenom, trots sin 20-åriga ungdom, är Andreas Johnson. Han har på 106 SHL-matcher gjort 38 mål, varav hela 22 stycken förra säsongen vilket gav en femteplats i skytteligan.

Han har producerat även under försäsongen och satte bland annat två mål i numerärt överläge i segermatchen mot Växjö. I Frölundas frammarch i Champions Hockey League har han svarat för ett mål och fyra assists på lagets fyra matcher.

Av nio matcher, varav fyra alltså i CHL, innan SHL-starten har göteborgarna vunnit åtta. Det ser således ut som att de blir att räkna med även i år.

Premiärmotståndarna Rögle är ett av de lag som fått känna på att förlora mot dem. Lagen möttes i en träningsmatch den 21 augusti och Frölunda vann med 6-4. John Dahlström kan i det här sammanhanget vara ett namn att lägga på minnet. Junioren svarade i den matchen för ett mål och tre målgivande passningar. Återstår att se om han tar en plats i premiärlaget?

Fart och tät defensiv ska bära Rögle

Att vara nykomlingar i SHL är av hävd en tuff uppgift. Den här säsongen finns det hela tre nya lag och ett av dem är Rögle.

Skåningarna har spelat tio förberedande matcher innan SHL-starten och vunnit hälften av dem. En spelare som fått en hel del lovord är Ludvig Rensfeldt och han var också den röglespelare som verkade trivas bäst mot Frölunda i träningsmatchen i augusti. Han blev där tvåmålsskytt och tippas gå en riktigt fin säsong till mötes, så håll koll på honom.

Efter en hel del insläppta mål i början lyckades Rögle täppa till defensiven i de avslutande matcherna.

På de första sex matcherna rasslade det i det egna målet vid 26 tillfällen. Under de sista fyra matcherna släppte laget endast in tre mål vilket vittnar om att tränarstaben med nye Anders Eldebrink i spetsen har fått ordning på försvaret.

– Jag är nöjd med försäsongen där vi gjort flera bra matcher. Mot slutet har vi täppt till vår defensiv. Med bra defensiv menar jag inte att du ska vara passiv. Jag vill att vi är aggressiva utan puck och sätter press på motståndarna, säger han till Rögles hemsida.

Han medger att den första SHL-matchen för säsongen alltid är speciell.

– Vi åker upp till matchen med tillförsikt och vet hur Frölunda spelar. Viktigt för oss är bra fart och passningsspel för att komma ur deras press. Vi kommer inte att stå med mössan i hand. Frölunda är en av guldfavoriterna och det är de som har pressen på sig, vi behöver inte känna någon som helst press, säger han.

Kan Rögle spela lagom avslappnat eller kommer de trots tränarens ord att känna pressen smyger sig på? Kommer Frölunda fortsätta övertyga som de gjort innan SHL-säsongen?

Svaren får vi ikväll kl 19.00 när pucken släpps för första gången i Scandinavium. En sak är säker, både frölundaspelare och deras hemmafans vill höra raketerna ljuda som de brukar när hemmalaget gör mål.