• Huvudsponsorer

Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Rögle
RBK

Färjestad går för tredje raka segern mot Rögle

21 januari 2016 10:00

Färjestad har mött Rögle vid två tillfällen den här säsongen. Båda har spelats i Ängelholm och båda har haft Färjestad som slutsegrare. På torsdagskvällen är det dags för den första av två kvarvarande inbördes matcher i Karlstad.


Formkollen

Efter hemmakollapsen mot Frölunda den 9 januari reste sig Färjestad och gick två holmgångar mot Linköping i veckoslutet.

Det är mycket rödmarkerade resultat under de senaste fem matcherna, men sett ur ett lite längre perspektiv har det gått bra för värmlänningarna. Sju av de elva senaste har slutat med seger och laget har gått helt poänglösa från tre av dem.

Rögle fortsätter att blanda och ge i sina resultat. Elva av de senaste 16 matcherna har slutat med förlust, men tre av de senaste fem har varit segrar.

16 jan Färjestad-Linköping 2-3 OT
14 jan Linköping-Färjestad 3-4 SO
9 jan Färjestad-Frölunda 0-6
7 jan Karlskrona-Färjestad 2-4
30 dec Färjestad-Skellefteå 2-3
17 jan Frölunda-Rögle 6-2
16 jan Rögle-Frölunda 6-3
9 jan Karlskrona-Rögle 1-2
7 jan Rögle-Djurgården 3-5
30 dec Rögle-HV71 6-2

Läget i lagen

John Persson utgick i Färjestads senaste match mot Linköping efter att ha åkt på en hård tackling mot huvudet.

Veteranen Rickard Wallin fanns för andra matchen i rad inte med i laguppställningen.

Ett glädjande besked är att backen Mikael Wikstrand nu till sist hat lånats ut av Ottawa. Han kan nu träna och spela med Färjestad, men om han finns med redan mot Rögle, det återstår att se. Han själv är i alla fall beredd.

– Att få träna med laget, bara det kommer ju att vara fantastiskt. Sen får vi se när det blir match. Jag känner mig i bra fysisk form och jag står och stampar i startblocken, säger en minst sagt spelsugen Wikstrand till Färjestads hemsida.

Hos Rögle saknades senast Jesper Jensen, David Åslin och Ludvig Claesson. Av dessa väntas Åslin vara tillbaka mot Färjestad. Oskar Dansk ska starta i kassen.

Nyförvärvet Felix Schütz gör sin första match för Rögle och kommer att spela ytterforward i en kedja med Jack Connolly och Jordan Smotherman.

Målglatt när Rögle spelar

Sett till de sju senaste omgångarna snittar Rögle fyra gjorda mål per match. Totalt har de gjort 28 mål och bara Frölunda är vassare i SHL under det tidsspannet.

Men även bakåt har det trillat in en hel del puckar, 26 stycken under de senaste sju. Totalt antal mål i lagets sju senaste är alltså 54 stycken, vilket ger ett snitt på 7,71 mål per match.

Färjestad har under den tiden gjort 18 mål och är på det delad nia i SHL. Laget har släppt in 20 mål vilket ger ett totalsnitt på 5,43 mål per match.

Om Felix Schütz debut

– Jag har hört mycket om hur mycket skridskor man åker och den höga farten. Och det var inte bara snack, det gick ruskigt fort. Jag är imponerad över hur duktiga skridskoåkare de är. Jag blev trött mot slutet av träningen. Det är ingen fara, jag ska jobba hårt varje dag så kommer jag snabbt in i det, säger han om att komma till SHL.

– Han verkar vara en rejäl spelare, rapp i första skären. Han kommer att hjälpa oss, det är jag övertygad om. Fast vi ska ta det lite lugnt i början och låta han komma in i spelet och matchtempot, det kommer att ta några matcher, säger tränaren Anders Eldebrink.

Notera att:

  • De två tidigare mötena har slutat 2-1 efter straffläggning och 4-2, båda i Färjestads favör.
  • Patrick Cehlin är hetast i Rögles offensiv med 24 poäng på 34 matcher. Jack Connolly ledde länge den interna poängligan, men har haft det något tyngre på sistone och får just nu nöja sig med andraplatsen.
  • Cehlin har gjort två av lagets totalt tre mål mot Färjestad i de tidigare mötena.
  • John Persson har gjort tre av Färjestads sex mål mot Rögle, samtliga i numerärt överläge. Persson är, med tanke på att han utgick senast, högst osäkert startande på torsdagen.
  • Nye Travis Turnbull har fått en kanonstart i sin nya klubb Färjestad. Han har på sina fem första matcher svarat för lika många poäng. Han är delaktig i mycket på isen och ges stort förtroende av lagledningen redan.
  • Samtliga Färjestads åtta senaste matcher har slutat med seger till det lag som haft bortaplan. Detta vill värmlänningarna såklart sätta punkt för mot Rögle.