• Huvudsponsorer

Lördag Lör 9 Mars Mar
Söndag Sön 10 Mars Mar
Tisdag Tis 12 Mars Mar
Onsdag Ons 13 Mars Mar
Torsdag Tor 14 Mars Mar
Fredag Fre 15 Mars Mar
Lördag Lör 16 Mars Mar
Söndag Sön 17 Mars Mar
Måndag Mån 18 Mars Mar
Torsdag Tor 21 Mars Mar
Lördag Lör 23 Mars Mar
Söndag Sön 24 Mars Mar
Hemma
Skellefteå
SKE
Borta
Rögle
RBK

Svajigt Skellefteå vill in på vinnarspåret igen

26 januari 2016 10:00

Med tre förluster på de fyra senaste matcherna ska Skellefteå hitta stabiliteten igen. Laget vill dessutom undvika att åka på tre raka förluster, så räkna med ett taggat lag som tar emot Rögle, ett annat lag med sviktande form.


Formkollen

Tre gånger under säsongen har det hänt att Skellefteå förlorat två matcher i rad. Just nu råder ett sådant förhållande, men det har inte hänt att de sedan har fått stryk en tredje match på raken.

Gästande Rögle kommer inte till Skellefteå med det allra bästa självförtroendet efter tre raka nederlag och den totala målskillnaden 3-13 på dessa matcher. Sett till de tio senaste har Rögle vunnit fyra av dem. I tabellen är det åtta poäng ner till jagande MODO och hela 15 upp till slutspelsstrecket. Det skulle krävas en riktigt stark spurt av Ängelholmslaget för att komma ikapp under slutdelen av SHL.

23 jan Karlskrona-Skellefteå 4-3 OT
21 jan Skellefteå-Linköping 2-5
16 jan Skellefteå-Växjö 4-1
14 jan Luleå-Skellefteå 5-2
9 jan MODO-Skellefteå 0-3
23 jan Rögle-Luleå 0-3
21 jan Färjestad-Rögle 4-1
17 jan Frölunda-Rögle 6-2
16 jan Rögle-Frölunda 6-3
9 jan Karlskrona-Rögle 1-2

Läget i lagen

Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson var avstängd senast och får heller inte vara med mot Rögle. Det är den sista matchen på avstängningen.

Sebastian Ohlsson var inte med senast och Janne Pesonen är som bekant långtidsskadad.

Alexander Urbom är avstängd i de tre kommande matcherna.

Hos Rögle saknades Jesper Jensen och Ludvig Claesson senast och sannolikt även mot Skellefteå.

Klart är att unge backen Timothy Liljegren, 16, åker med upp till Skellefteå och att Jens Hellgren stannar hemma.

Kan Rögle få hål på Skellefteå?

Lagen har stött på varandra två gånger hittills, en hemmamatch vardera. Anmärkningsvärt är att Rögle på sex perioders hockey inte lyckats få in en enda puck bakom Skellefteås målvakt Markus Svensson. Mötena kom inom loppet av två veckor under oktober månad och slutade 4-0 och 1-0.

Det är inte så att Rögle sparat på krutet i matcherna. Svensson har fått 49 skott på sig och räddat samtliga.

Frågan är om Jordan Smotherman och hans lagkamrater lyckas på tisdagskvällen? Smotherman skjuter fjärde mest skott i hela SHL, 106 stycken.

Den Skellefteåspelare som skjuter mest är Tim Heed med 81 skott på mål. Hela tre spelare i Rögle har skjutit fler som träffat mål. Förutom Smotherman är det Sebastian Wännström (92) och Patrick Cehlin (85).

Notera att:

  • Skellefteå är bäst i SHL gällande spel i numerärt överläge. Laget gör mål på 28,21 procent av sina tillfällen i den spelformen. Motsvarande siffra för Rögle är 18,10 procent.
  • Sett till de tio senaste matcherna har Skellefteå en imponerande effektivitet i numerärt överläge, 48,15 procent. Även Rögle ligger bra till som fjärde bäst med 28,57 procent.
  • Båda lagen har det gott ställt med duktiga tekare. De senaste tio omgångarna har båda lagen en notering på över 53 procent i andel vunna tekningar. Det räcker till en andra- och tredjeplacering i SHL under det tidsspannet.

Citaten

– Spelmässigt såg det bra ut. Vi behöver förbättra målskyttet. Varken Luleå eller Färjestad i torsdags spelade ut oss. Skillnaden har varit effektiviteten, sammanfattade Rögletränaren Anders Eldbrink veckoslutet på klubbens hemsida.

Eldebrink angående att laget inte gjort mål på Skellefteå på två matcher:

– Det är på tiden att spräcka den nollan. Vi har en chans, bara alla tror på det.

Att alla måste tro på det var han inne på redan i november när SHL.se pratade med honom. Speciellt då laget möter Skellefteå.

– De har ofta ett mentalt övertag redan innan matchen startar, ett mentalt övertag de själva skapat sig. Spelarna tänker att det är jobbigt att komma till Skellefteå, de är bra där och så vidare. Det mentala spelet är så viktigt. Spelarna intalar sig att Skellefteå är så bra, men det är inte svårare där än någon annanstans, sa han då.