– Det är mycket känslor. Det ska bli otroligt häftigt att få vara på plats och ta del av den första matchen i NDHL för Rögles del, säger Ellinor Rydell.
Rögle mot Malmö den 24 september 2023 kommer för alltid vara ett historiskt datum. Premiären i den svenska andraligan NDHL är något alldeles extra. Det är första gången Rögle har ett damlag i ett seriesystem. För Ellinor Rydell är det här extra speciellt. Det var nämligen hon som lade grunden till den femårsplan klubben satte för att ha ett damlag på plats. När pucken släpps är den planen ett år längre fram än planerat.
– Visionen var att var precis där vi befinner oss nu. Att det finns en bredd, ett djup och att det fanns en flickverksamhet till damlag och att det finns hela vägen från bredd till elit. Det var ambitionen från första början, berättar Rydell.
Rydell var ledare i Rögles akademi och satte sin femårsplan för flickverksamheten samtidigt som Maria Rooth var en del av Rögles styrelse. Det uppdraget lämnade Rooth 2021, men hon minns femårsplanen från sina år på styrelsestolen.
– Det fanns väldigt mycket flickor i verksamheten och det var verkligen på uppåtgående. Då pratade man om ett antal år framåt, och att vi redan är här inne är kanske att tiden gått snabbt. Men jag tycker att man jobbat på ett tålmodigt sätt - att sätta en snabb tvåårsplan är ganska vanskligt för då tappar man de egna produkterna. Där tycker jag att Rögle valt rätt väg och jag hoppas man fortsätter med det, genom att förädla egna talanger och få upp så många som möjligt, säger Rooth.
– Alla i styrelsen var positiva till damsatsningen, och vi var överens om alla positiva effekter en sådan satsning har på en förening.
Ellinor Rydell har jobbat med flickor som är födda 2007 och 2008. Från den årskullen finns idag Ellinors dotter Emilia Rydell samt Moa Jacobsson, Moa Nilsson och Mella Liegnell i Rögles damlag.
– Det är det häftigaste av allt. Jag var i hockeyskolan när 08:orna skulle börja. Då gjordes det en satsning, och man gick ut och sa att det gärna kom tjejer och att det fanns en kvinnlig ledare på hockeyskolan. Det var första gången man gjorde det. Då fick vi in en hel hög med tjejer, varav de du nämner, säger Rydell.
Rögles flickverksamhet har växt och idag finns det 100 flickor i föreningen. Det finns också ett lokalt hockeygymnasium för tjejer. Dessutom är Moa Jacobsson ensam tjej på NIU-gymnasiet. Hockeygymnasium var också en del av Rydells femårsplan.
– Det är viktigt att det finns något för tjejerna att jobba mot, precis som det är för killarna. Det gör att Rögle BK blir attraktivare för spelare utifrån att kunna söka sig till. Det är en viktig del i det, säger Rydell.
Maria Rooth, en av tidernas allra främsta spelare på damsidan, hade inte möjligheten att spela i ett damlag de år som hon spelade i Rögle.
– Det är otroligt roligt att vi är där nu. Det var inget jag tänkte på när jat började för många, många år sedan. Att det skulle finnas ett damlag i en hög serie. Jag ser med tillförsikt fram emot framtiden med ett damlag i Rögle. Det är väldigt roligt att det börjar, säger Rooth.
Maria Rooth har spelat OS, VM, collegehockey och på högsta nivå i Sverige. De senaste åren har hon varit expertkommentator för Sveriges Television. NDHL är Sveriges näst högsta division på damsidan, men Rögles plan är SDHL inom tre år och Maria Rooth ser en stor potential i satsningen.
– Rögle har historiskt sett varit bra på att ta fram talanger. Sen hoppas jag att ambitionen fortfarande är att ta fram egna produkter och sen krydda med talang och erfarenhet utifrån. Rögle har musklerna och organisationen för att göra en riktigt bra damsatsning, säger Rooth.
Att hockeyn utvecklats på damsidan de senaste åren råder det inga tvivel om. Alla klubbar som idag spelar i SHL har också ett lag på damsidan. Att de stora klubbarna går i bräschen betyder mycket menar Rooth.
– Historiskt sett är det oftast de mindre klubbarna som byggt upp och erbjudit hockey för alla. Men de senaste sju, åtta åren har det hänt jättemycket där det finns SHL-klubbar i dag. Då ser vi en snabbare förändring. När det kommer uppifrån seriesystemet så blir det enklare för andra klubbar att hoppa på. Det är lite prestige i det och man inser att det finns pengar, det kostar inte bara utan gör väldigt mycket gott samtidigt som pengarna också kan bli större med en flick- och damsatsning. Jag ser en väldigt stor förändring de senaste åren och det är otroligt roligt, säger Rooth.
Maria Rooth och Ellinor Rydell kommer båda två finnas på plats på den historiska premiären och inför nedsläpp kommer de göra ett symboliskt nedsläpp.
– Det ska bli jätteroligt. Det är en historisk händelse. Det har inte varit så mycket hockey för damer i föreningen, men att vi är där nu är historiskt och häftigt. Jag är verkligen stolt över föreningen och väldigt glad för tjejerna som är där som kämpat hårt för att ta sig dit och få den här chansen. Jag ser mycket fram emot det, säger Rooth.
– Sen är det otroligt nervöst som föräldrar, man vill ju att ens barn ska lyckas men också att det ska gå bra för laget. Jag är helt övertygad om att det kommer göra det. Det kommer bli en upplevelse för tjejerna, med mycket publik på läktaren och så. Men det kommer bli väldigt roligt, avslutar Rydell.