– Föreningen har legat i framkant vad gäller barnkonventionen genom att i god tid innan årsskiftet ta fram en barnrättstrategi och genomföra en internutbildning för alla ledare. Grundprincipen är att se barnet och sätt barnet i främsta rummet, säger Lotta Vöcks Möller, utbildad barnrättstrateg och sen i augusti anställd i Rögle BK med ansvar för bland annat Rögleakademin.
Hur har implementeringen av barnkonventionen gått?
– Implementeringen har fungerat väldigt väl och det märks tydligt att samtliga ledare är uppdaterade kring dessa frågor. Nu när jag är en del av organisationen så har jag möjlighet att både följa upp och ge stöd till våra ledare, vilket jag upplever som positivt. Jag besöker också verksamheterna så gott som dagligen och möts av positiva spelare som har en god anda i sina lag, vilket är fantastiskt roligt att se, säger Lotta Vöcks Möller.
– Ledarna i föreningen hade en god grund att stå på när vi inledde utbildningarna förra hösten och detta har också medfört att implementeringen fungerat bra.
I föreningen premieras ett gott kamratskap, en god laganda och goda förebilder vilket även står i Rögle BK:s värdegrunder.
– Därför ser vi det som viktigt att tänka även utanför barnets utvecklingsnivå inom just ishockeyn och arbeta hårt för att skapa goda relationer samt ett trivsamt och tryggt klimat.
Lotta får ofta frågor från ledare kring just barnkonventionen vilket är ett bra tecken på att vi har ett bra förhållningssätt till våra ungdomar i vår verksamhet:
– Många ledare, som redan tidigare hade ett relationellt arbetssätt med sina aktiva, bollar tankar med mig för att vara säkra på att de tänker och arbetar i linje med det arbetssätt vi står för och det finns ett ständigt och pågående tänk kring hur vi ska förhålla oss till barn och unga för att ge dem alla en möjlighet till att få sitt bästa tillgodosett.
Spelarråd, regelbundna individuella samtal med samtliga gymnasieelever och fler utvecklingssamtal för yngre spelare är några exempel på hur Rögle aktivt arbetar för att ge föreningens barn och ungdomar möjlighet att komma till tals i verksamheten.
– I synnerhet de äldre lagen arbetar med spelarråd där de får ett forum att uttrycka sina tankar och upplevelser av vårt arbete samt möjlighet att påverka. De individuella samtalen med gymnasieeleverna handlar om mående, skola och ishockey för att säkra upp att alla har det bra även när de inte är i vår verksamhet. I utvecklingssamtalen med de yngre använder sig samtliga ledare av en gemensam matris där spelaren får möjlighet att ge en bild av sin upplevelse i föreningen, av sin utveckling och trivsel. Samtalens syfte är att skapa en samsyn kring barnet mellan ledare och aktiv, säger Lotta Vöcks Möller.
Arbetet i föreningen kommer att fortsatt ha hög prioritet. Bland annat kommer man att öka antalet tillfällen med spelarråd, oftare göra utvärderingar med samtliga lag och fortsätta utbilda och fortbilda ledarna.
Genom Grönvit hållbarhet, som är verksamhetsnamnet för Rögle BK:s hållbarhetsarbete, jobbar man parallellt med att sprida föreningens värdegrunder utanför föreningen. Jacqueline Magnusson (f.d. Rosberg) leder och utvecklar hållbarhetsarbetet och berättar om planerna på att involvera fler föreningar i arbetet med barnkonventionen:
– Mer än 80 procent av alla barn går någon gång med i en idrottsförening, men idrottsrörelsen tappar unga medlemmar i allt större omfattning och det största tappet sker mellan 13-15 års ålder. Inom Grönvit hållbarhet arbetar man just nu för att starta upp en bredare föreningssamverkan under våren, med syfte att motverka den negativa trenden med stillasittande barn och ungdomar, säger Jacqueline Magnusson.
En åtgärd för att minska tappet är att skapa trygga och hemmastadda idrottsmiljöer och det arbetet börjar med trygga ledare. Här vill och kan Rögle hjälpa andra föreningar:
– Alla föreningar har inte samma möjlighet som oss att utarbeta en barnrättsstrategi och därtill utbilda alla ledare och anställda i Barnkonventionen. Det är ett omfattande arbete, både tidsmässigt och kostnadsmässigt. Och framför allt slutar det inte vid en utbildning. Med Lotta ombord har vi en helt unik möjlighet att dela med oss av vår kunskap och dessutom hjälpa föreningarna i uppföljningsarbetet. Med vår erfarenhet vill vi visa vägen för fler idrottsföreningar, avslutar Jacqueline.