Jonas Elofsson ny huvudtränare för J20
Publicerad: 2018-04-11
J20
Ung, hungrig och med ett stort driv – så kan 28-årige hockeytränaren Jonas Elofsson beskrivas. Nu är det klart att han tar över Rögles J20-lag de kommande två säsongerna.

– Jag är extremt glad och tacksam över att jag får den här chansen. Det är ett spännande uppdrag, jag ser det som den största utmaningen i min tränarkarriär så här långt. Men ska man komma någonstans så behöver man utmaningar, jag gillar att pressa sig själv, säger Jonas Elofsson som efterträder Gunnar Persson som huvudtränare för Rögles äldsta juniorlag.

Jonas Elofsson kommer ursprungligen från Halmstad där han började spela ishockey.
Han flyttade ner till Ängelholm och Rögle när han skulle börja hockeygymnasiet. Elofsson, som var forward, spelade fyra år som junior i Rögle innan han lämnade och spelade seniorhockey i Tyringe och Helsingborg (ett år vardera).
– Av olika skäl så beslutade jag mig för att ta en paus från hockeyn. Men den varade inte så länge, säger Jonas och skrattar.

Bara ett par veckor efter att han beslutat att lägga skridskorna på hyllan så ringde Pelle Svensson i Rögle och undrade om Jonas var sugen att pröva på tränarrollen – som assisterande i Rögles J18.
– Jag kände direkt att det var helt rätt för mig. Jag tycker om hockey och det är extra kul att det var Rögle som hörde av sig och jag fick möjlighet att ge tillbaka till den klubb som lärt mig så mycket som spelare.
Jonas har varit Rögle trogen sen dess. Fyra säsonger i J18 samt de två senaste i U16. Dessutom var han med i Skånes TV-pucklag som vann turneringen i höstas.
Så trots sin ringa ålder så har han redan hunnit med att skaffa sig en hel del erfarenhet.
– Jag har mycket kvar att lära men jag är nyfiken och är passionerad. Mitt mål är att en gång bli tränare på allra högsta nivå och bli bäst.

Som ansvarig för Rögles J20 får han ett helt nytt uppdrag – här handlar det om att förbereda spelarna för att ta sig in i seniorvärlden.
– Jag gillar att vara ansvarig. Jag är rak i mitt ledarskap och är bra på att sätta krav på både mig själv och spelarna, både på och utanför isen.
Uppdraget som J20-tränare är lite komplext. Även om det är elitverksamhet man sysslar med och att man ska vara framgångsrik så handlar det också om att utveckla spelare som man kanske tappar till seniorhockeyn.
– Ja så är det. Men det är jag van vid redan från U16. Och då har man lyckats om man får lotsa spelare uppåt. Samtidigt öppnar det upp dörrarna för andra spelare att utvecklas. Men jag gillar att vinna och jag gillar att bygga lag och nå framgångar tillsammans.

Förutom J20 så kommer Jonas att jobba som instruktör på hockeygymnasiet. Privat är Jonas gift med Elin och har två barn, dottern Nea, 6 år och sonen Joel 4, år.
– Jag är jättetacksam för min fru som stöttat mig hela tiden.

Jonas har redan dragit igång försäsongsträningen med sitt nya lag, spelare födda 99 och 00. Han väntar på att få en assisterande tränare till sin hjälp.
– Det löser sig. Det är en intressant grupp spelare som vi har till kommande säsong, det ska bli intressant.
Kontraktet med Rögle är på två år. Ersättare för Jonas i U16 elit är klar sen tidigare, det blir Linus Karlsson från Pantern.

Lasse Mauritzson