2010-talet: Etableringen
Publicerad: 2022-10-02
1932 var året allt började. Det var då Rögle Bandyklubb officiellt bildades. Under hela 2022 kommer Rögle BK lyfta upp sin historia för att fira klubbens 90-årsjubileum. Vi gör det fram till den 18 december, datumet som den grönvita klubben grundades.

Efter att Rögle tagit klivet upp till Elitserien 2008 förvandlades ishallen och området runt omkring till en stor byggarbetsplats. På bara 140 dagar byggdes den gamla ishallen om till moderna Lindab Arena, som skulle bli Rögles hemmaborg.

Utanför bygget stod byggbodar och i den satt dåvarande sportchefen Roger Hansson och försökte bygga ett elitserielag. I Norge hade han hittat ett kanadensiskt tvillingpar som han skrev kontrakt med, Chris och Cam Abbott.

– Det här är en fantastisk möjlighet att få prova på den svenska ligan, sa Cam Abbott i samband med nyheten.

Tvillingarnas energi och driv blev en härlig injektion till nykomlingen Rögle som inledde sensationellt bra och faktiskt ledde elitserien en bit in på hösten. Lindab Arena var nästan alltid fullsatt den här säsongen och det bjöds på många minnesvärda shower.

Energin tröt dock på slutet och Rögle tvingades ner i kvalserien men klarade där nytt kontrakt. Efter säsongen meddelade Kenny Jönsson att han la skridskorna på hyllan.

– Beslutet om att lägga av har växt fram under de senaste två säsongerna och nu finns inte längre motivationen att fortsätta, sa Kenny och fortsatte:

– Hälsomässigt hade jag kunnat fortsätta att spela, jag var bara borta tio dagar på hela säsongen, men motivationen finns inte.

{!C}

Det blev ytterligare en säsong i Sveriges högsta serie innan Rögle ramlade ur och ännu en gång fick börja om i HockeyAllsvenskan. Det tog två år sedan var Rögle ett lag för högstaserien igen. Våren 2012 avancerade de grönvita efter att ha haft flera huvudtränare:

Björn Hellkvist lämnade uppdraget på grund av hälsoskäl under hösten. En kort tid leddes laget av Roger Hansson, Magnus Wennström och Kenny Jönsson innan J20-tränaren Dan Tangnes tog över.

Det var också en säsong där publiken i Lindab Arena fick se ett makalöst genombrott – juniorbacken Hampus Lindholm debuterade under hösten och dominerade isen på våren för att sen draftas av Anaheim och lämna för en lång NHL-karriär. Just nu tillhör Lindholm Boston Bruins.

Inför den fjärde sejouren i högsta serien värvades en rad etablerade spelare in: finska landslagsstjärnorna Lasse Kukkonen och Juhamatti Aaltonen, schweiziske stjärnmålvakten Martin Gerber och kanadensiske målskytten Mike Iggulden. Spelare från egna juniorleden som Ted Brithén, Christopher Liljewall, Dennis Everberg, Niklas Hansson och Jakob Lilja fick samtidigt chansen i högsta ligan.

Men det blev platt fall – Rögle åkte ut direkt.

{!A}

Ännu en gång började en satsning mot finrummet, Den här gången leddes den av Anders ”Masken” Carlsson. Som sportchef fick han möjlighet att bygga ett helt nytt lag. Efter ett år i näst högsta serien kom den stora möjligheten 2014-15. SHL utökades med två lag vilket gjorde att dörren till högsta serien var större än någonsin.

Förre NHL-proffset Andreas Lilja var lagkapten och ledde styrkorna som innehöll profilstarka spelare som norske landslagsmålvakten Lars Volden, backarna Calle Rosén, Alen och Almen Bibic, forwards Jack Connolly, Jordan Smotherman, Jesper Jensen, Jakob Lilja, Taylor Matson, Ludvig Rensfeldt, Daniel Sylwander och Sebastian Stålberg.

Tränare Magnus Bogren kunde fira med laget på våren 2015 sedan man besegrat Västerås med klara 4-1 i matcher i en händelserik matchserie.

Hösten 2015 inledde Rögle sin femte sejour i landets högsta serie. Den här gången ville man stanna kvar och etablera sig. Under sommaren byggdes Lindab Arena om igen, bland annat sänktes ispisten vilket gjorde det möjligt att få sittplatser ända ner till plexiglaset. Rutinerade Anders Eldebrink tog över som ny huvudtränare och för första gången sedan 1993-94 höll sig Rögle kvar i högsta serien utan kvalspel. Jack Connolly blev poängkung (37 poäng) och Patrick Cehlin gjorde flest mål (20).

Andra året sägs vara svårast – och det fick Rögle uppleva igen. En osannolik otur vad gäller skador gjorde att uppförsbacken blev ännu värre. Men man höll sig kvar via 4-0 i matcher i kvalspelet mot utmanaren BIK Karlskoga.

Profiler i laget under säsongen var amerikanske anfallaren Bryan Lerg som både gjorde flest mål (20) och vann poängligan (33 poäng), målvakten Anders Lindbäck som plockades in mitt under säsongen och tillsammans med Oscar Dansk utgjorde Rögles målvaktstandem under andra halvan. Under säsongen fick lovande junioren Lucas Elvenes känna på spel i SHL (12 matcher).

Tredje säsongen i SHL blev en omtumlande historia. Det gick tungt på hösten, laget låg illa till i tabellen och sportchef Anders "Masken" Carlsson och tränare Eldebrink slutade. Istället valde klubbledningen att satsa på tvillingarna Abbott än en gång, men den här gången som sportchef (Chris) och huvudtränare (Cam).

– Jag ser det som ett privilegium att få fortsätta min hockeykarriär i samma organisation som för nästan tio år sedan gav mig och Cam chansen, sa Chris och fortsatte.

– Jag vill tacka vd Marcus Thuresson och ledningen för förtroendet och min företrädare, ”Masken”, för hans jobb som gjort att klubben är tillbaka i SHL.

Orutinerade men hungriga tog de sig an uppgiften, förändrade i laget och fick med sig omklädningsrummet. Efter en mycket stark andra halva av säsongen som innebar att laget spurtade förbi flera lag och tog sig upp på säker mark och slapp kvalspel.

Bryan Lerg blev åter bäste målgörare med 19 mål, hemvändande Ted Brithén var en bärande spelare under säsongen och vann den interna poängligan (31) och nye backen Craig Schira var en av de defensiva klipporna. Olle Liss kom in sent från allsvenska Pantern och gjorde dundersuccé med 14 poäng på de elva sista matcherna av säsongen.

Den här säsongen fick också en annan Röglefostrad spelare sitt genombrott i högsta serien, backen Samuel Jonsson.

Till säsongen 2018-19 kryddades laget med rutinerade centern Mattias Sjögren och forwarden Daniel Zaar. Med Sjögren som lagkapten började laget att etablera sig för att utmana om SM-Guld. Rögle tog sig för första gången till en PlayIn 2019 där det blev förlust mot HV71. Men något hade hänt i klubben och i laget. Rögle hade blivit ett lag att räkna med.

Chansen att spela om ett SM-guld kanske hade kommit säsongen 2019-20 om det inte varit för Corona-pandemin som avbröt säsongen i förtid. Den sista grundserieomgången hemma mot Malmö spelades för tomma läktare. Rögle vann matchen med 5-2 och säkrade en tredjeplats i SHL-tabellen.

– Vi krigade för varandra, och gjorde det här för våra fans som sitter hemma och kollar. Vi ska fira den här segern och har gjort en riktigt stark grundserie oavsett vad som händer med slutspelet, sa en stolt Ted Brithén efter slutsignalen.

Sedan pausades all idrott i Sverige, slutspelet ställdes in och Rögle tvingades inför nya utmaningar.

Mer om de utmaningarna och om den fortsatta resan under bröderna Abbotts ledning får du i nästa avsnitt av Rögles historia.

{!B}

Peter Ekholm, Lasse Mauritzson, Rögle BK