• Huvudsponsorer

Hemma
Linköping
LHC
Borta
Rögle
RBK

Linköping ska bryta Cehlins poängsvit

28 december 2015 10:00

Linköping tar på måndagen emot Rögle i Saab Arena. Östgötarna vill hoppa på vinsttåget igen, men då krävs det att de lyckas få stopp på december månads bästa poängplockare Patrick Cehlin.


Spelare att ha koll på

I Linköping är backen Chad Billins lagets formstarkaste spelare under december månad. Amerikanen har gjort fyra poäng, varav tre assist.

Rhett Rakhshani som hämtades från Växjö inför säsongen har haft en skadefylld debutsäsong i Linköping. Han endast spelat nio matcher för klubben, men likväl noterats för nio poäng. Dessutom har han gjort poäng i två raka matcher och möjligen är han på väg att hitta formen efter skadan, som höll honom borta från isen i 19 matcher.

Rögles Patrick Cehlin är glödhet för tillfället och har gjort poäng i sex raka matcher. Under de sex matcherna har han gjort nio poäng. Tittar vi på poäng under december månad är faktiskt Cehlin den spelare som gjort flest. Åtta poäng och sex mål under december är facit, vilket är en poäng bättre än HV71:s Chris Campoli. På annandagen gjorde han två nya mål i segern mot Örebro och Cehlin är verkligen en spelare att hålla koll på hos gästerna.

Målvakter

Linköpings David Rautio har släppt in 1,99 mål i snitt per match vilket är tredje bäst i SHL. Hans kollega Marcus Högberg har släppt in 2,64. Rautios och Högbergs räddningsprocent ligger på 91,28 respektive 89,67. Rautio var den som vaktade kassen på annandagen och det är möjligt att Högberg blir den som vaktar kassen på måndagen.

Rookien Oscar Dansk har varit riktigt duktig i skåningarnas kasse och dessutom stått merparten av matcherna. Dansk räddningsprocent ligger på 91,43 och räcker till en åttondeplats i den statistiken. Lars Voldens räddningsprocent ligger på 88,78. Det är i skrivande stund oklart vem som står mot Linköping.

Tabelläget

Linköping ligger på femte plats i tabellen, men har bara två poäng ner till Luleå på plats åtta. Ovanför östgötarna skiljer det två poäng till Växjö och fem upp till Brynäs på tredje plats.

Rögle ligger på tolfte plats i SHL med 30 inspelade poäng. Laget har sex poängs marginal ner till MODO under strecket och upp till Örebro på slutspelsplats är det också sex poäng.

Läget i lagen

Linköping har Fredrik Andersson och Nichlas Hardt långtidsskadade. Dessutom saknades poängstarka center Garrett Roe mot Brynäs och är mycket orsäker till spel. Det finns dock goda möjligheter att Hardt är tillbaka mot Rögle. Linköping har dessutom backarna Gustav Forsling och Gabriel Carlsson iväg på JVM.

Det gör att juniorerna Calle Krantz och Oliver Horrsell på nytt får chansen i laget, precis som på annandagen. Unge Erik Brissle har lånats ut från östgötarna till Sundsvall i HockeyAllsvenskan.

För Rögles del saknades Jens Hellgren och Mathias From på annandagen. Jesper Jensen har varit skadad sedan oktober och kommer inte till spel mot Linköping. Backen Almen Bibic är avstängd till den 7 januari efter en huvudtackling.

Notera att

* Lagen har mötts två gånger under säsongen. Båda mötena har spelats i Skåne och Lindab Arena. Rögle vann det första med 3-0 och Linköping det andra med 4-1.

* Rögle bröt en tre matcher lång förlustsvit när laget besegrade Örebro hemma i Lindab Arena på annandagen.

* Linköping är SHL:s bästa lag i numerärt underläge med en boxplayprocent på 85,88.

* Rögle hade inför matchen mot Örebro på annandagen gjort fyra mål på tre matcher. Mot Örebro dunkade laget dit sju stycken.

* Rögles kedja med Christopher Liljewall, Ludvig Rensfeldt och Patrick Cehlin gjorde fyra av målen mot Örebro.

* Linköping har gjort lånet på Jens Jakobs från Malmö till en permanent övergång.

* Daniel Rahimi har delat ut tredje flest tacklingar i ligan med 74 stycken.

Fem senaste

Linköping Rögle
BIF-LHC 3-1 RBK-ÖRE 7-2
LHC-KHK 6-1 BIF-RBK 2-1OT
SKE-LHC 2-0 LHF-RBK 2-1
HV71-LHC 0-2 RBK-FBK 2-4
ÖRE-LHC 3-4OT RBK-HV71 5-3