Everberg vinnare i comebacken: "Mycket anspänning"
Publicerad: 2023-02-23
Efter match
Rögle tog två viktiga poäng i hemmamötet med Luleå på torsdagskvällen. Rögle vann med 2-1 efter straffar i Dennis Everbergs återkomst till laguppställningen.

– Det har varit jobbigt men det är inte så mycket man kan göra vid sidan om, säger forwarden.

Dennis Everberg gjorde comeback efter nästan fyra månaders skadefrånvaro. Den 32-årige forwarden hjälpte sitt Rögle ta två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

– Skönt, mycket anspänning. Det var kul att få första bytet avklarat. Sen var det bara att köra. Det var lite rostigt, benen blev lite chockade i den första perioden. Men sen kändes det bra, säger Everberg till roglebk.se. 

Everberg har varit borta sedan den 29 oktober, då han skadade sig i matchen mot IK Oskarshamn. Innan nedsläpp välkomnades han tillbaka ordentligt av de 5796 åskådarna i Catena Arena. 

– Det var fint. Det är klart. Det är ändå mäktigt att så många är glada för att man är tillbaka.

Rögle vann med 2-1 efter att Christoffer Rifalk räddat samtliga tre Luleå-försök i straffläggningen och Linus Sandin satt straffläggningens enda puck. Brady Ferguson gjorde Rögles mål under ordinarie tid. 

Everberg fick se sitt Rögle ta kommandot i den första perioden. Luleå drog på sig en utvisning efter bara 58 sekunder i den första perioden vilket gav Rögle momentum. Sex sekunder efter att Luleå blivit fulltaligt igen tryckte Ferguson in en retur fram till 1-0 efter förarbete från kedjekamraterna Linus Sandin och Adam Edström. 

Ferguson har gjort mål i varannan match sedan den 2 februari och gjort poäng i sju raka matcher. Rögle var det bättre laget i den första perioden och vann till slut skotten med hela 12-2.

– Vi fick starten vi ville ha. Vi kontrollerade matchen under de första 20 minuterna. Vi kom ifrån de detaljerna som gjorde oss bra i första, och släppte in dem i matchen igen i den andra. Men jag tycker vi kom tillbaka till vårt spel i tredje igen, säger Rögles tränare Cam Abbott.

På samma sätt som Rögle fick momentum i första, fick Luleå det i mittperioden. Adam Edström åkte ut för hög klubba redan efter 47 sekunder och gästerna etablerade spel i anfallszon. De resulterade i långa byten i egen zon för Rögle och efter 6:58 satte Tomi Sallinen 1-1. 

– En typisk Luleå-match. Det brukar bli 2-1 till något av lagen. Jag tycker vi borde kunnat mycket bättre i powerplay, säger Everberg. 

Den tredje perioden blev mållös. Rögles bästa chans att avgöra kom med tre minuter kvar via ett powerplay. Det fanns lägen att avgöra, men det sista lilla saknades och matchen gick till förlängning.  

– Har vi ett giftigt powerplay idag har vi tre poäng, då smäller vi dit den med tre minuter kvar och det är game over. Ett bra powerplay, säger Everberg. 

I straffläggningen räddade Rifalk tre av tre straffar samtidigt som Sandin satte Rögles första straff. Everberg fick chansen i andra omgången, men missade precis.  Det blev ändå två poäng för Rögle som gör att de grönvita nu har 66 poäng och ligger på en nionde plats i SHL-tabellen.  

– Jag tittar inte så mycket (på tabellen). Det är match på lördag igen. Enda fokus är att sikta på tre poäng. Man måste ha ett lugn i det man gör och lita på det man gjort hela året. När man har förlorat mycket och det inte går som man vill faller man ur ramen. Alla måste dra åt samma håll, säger Everberg.

Rögle saknade Oskar Stål Lyrenäs, Tony Sund och Riley Sheen. Everbergs återkomst gjorde att Cam Abbott placerade honom i en kedja med Adam Tambellini och Daniel Zaar - en kedja Abbott var nöjd med. 

– Är man borta så länge och bara hoppa in i det här tempot är en utmaning. Han gjorde ett bra jobb ikväll. Han höll korta byten och spelade smart. Deras kedja gjorde ett bra jobb med att hålla sig ifrån egen zon för det mesta. Många bra saker från honom och hans lagkamrater. Han är en av våra ledare och det känns jättebra att ha honom tillbaka på isen, säger Abbott. 

Fyra månader är lång tid. Men Dennis Everberg är tillbaka. Han spelade 18 minuter och 51 sekunder i comebacken - och ser ut att vara redo att hjälpa Rögle till en slutspelsplats. 

– Det har varit upp och ner. Det var lite jobbigt i början. Man lägger mycket press på sig själv att man ska vara med och hjälpa till i laget. Sen kommer man väl till insikt efter ett tag, att det får ta sin tid. Det har varit jobbigt men det är inte så mycket man kan göra vid sidan om. Att lägga energi på det tjänar ingenting till, säger Everberg. 

Se Rögle och Everberg redan på lördag igen. Då gästar IK Oskarshamn. 

KVÄLLENS EFTERSNACK

Peter Ekholm