Zether skiver rookiekontrakt: "Det är obeskrivligt"
Publicerad: 2024-01-05
RBK HERR
Simon Zether har passerat 100 minuter. Det innebär att 18-åringen belönas med ett rookie-kontrakt. Avtalet är skrivet, och sträcker sig till och med säsongen 2025-26.

I Rögles bortamöte med Leksand på torsdagskvällen spelade Simon Zether 11 minuter och 52 sekunder. Det gjorde att han passerade 100-minutersstrecket (102:12 minuter totalt) och har spelat till sig ett rookiekontrakt.

– Det känns oerhört kul. Jag har sett upp till Rögle sedan jag var liten. Jag är uppväxt i Jonstorp, men har alltid kollat på A-laget och klubben. Jag är oerhört glad över att få stanna i lite mer än två säsonger till, säger Zether. 

Simon Zether debuterade i SHL den 21 oktober. Då fick han 56 sekunders istid när Rögle besegrade Timrå med 2-1 på hemmaplan. Sedan dess har forwarden fått mer och mer förtroende. 

– Det har varit oerhört lärorikt och kul. Det är en jättebra grupp att komma in i, de har tagit väl hand om mig och det är enkelt att spela med dem. De är professionella spelare av en anledning, säger Zether. 

Vid fem tillfällen har han haft mer än tio minuters speltid, inklusive matchen mot Leksand. Däremot har det ännu inte blivit några poäng från forwarden som på juniornivå varit en pålitlig poängkung. Förra säsongen gjorde han 38 poäng (8+30) på 37 matcher i J20 Nationell,  i år har det blivit 27 (11+16) på 17 matcher. 

– Man ska förvänta sig bra beslut av mig, och jag tycker att jag gjort det på den här nivån också. Sen är jag inte klar i min utveckling och det är därför jag vill stanna minst två år till. Jag ser mer potential i vad jag kan bidra med till klubben och laget, säger Zether.

– Jag känner att jag har en offensiv som man kan utnyttja, och är det att göra poäng så är det klart att jag vill göra det. Men jag vill fortsätta vara stabil bakåt och inte tumma på det, men det är klart jag vill göra mål och poäng, det tror jag alla vill göra.

Zether har sin hockeyfostran i Jonstorp, men kom till Rögle i U14 och har sedan spelat sig upp via klubbens juniorprogram. 

– När man ser alla pojkar och flickor som springer runt i hallen nu, så ser man sig själv lite. Att vara där jag är just nu, varje gång man ser fans med Rögle-tröja, eller någon kommer fram och snackar, så påminns man om det. Det är obeskrivligt, säger Zether. 

Zethers kontrakt sträcker sig över resten av den här säsongen och två år till, till och med säsongen 2025-26. 

– Redan från sina första byten har Simon visat att han kan spela på den här nivån. Det är roligt att en grabb från bygden tagit sig hela vägen upp i A-laget, och vi ser fram emot att se hans fortsatta utveckling hos oss, säger Rögles tillförordnade sportchef Hampus Sjöström. 

Peter Ekholm
Huvudpartners