Ted Brithén avslutar karriären
Publicerad: 2023-11-09

ÄNGELHOLM — Rögle-tröjan var både den första och den sista som Ted Brithén drog över huvudet under sin karriär. Nu har han gjort det för sista gången.

Den handledsskada han ådrog i slutspelt 2022 sätter stopp för mer spel. 

– Den var värre än befarat, och jag fick reda på ganska tidigt att det kommer bli kämpigt att kunna komma tillbaka. Men vi var tvungna att ge den tid för att se hur den skulle läka. Och efter att den nu har läkt och jag gjort en operation visar det sig att det inte finns så mycket att göra för att kunna komma tillbaka och spela hockey, berättar Brithén.

Beslutet sätter punkt för en karriär som inneburit 12 hela säsonger som proffs, ett SM-guld, en CHL-titel, totalt 384 matcher i SHL med Rögle och HV71, 91 matcher i HockeyAllsvenskan, 94 kval- eller slutspelsmatcher, 28 CHL-matcher samt ett utlandsäventyr till Schweiz. 

– Jag saknar ett guld med Rögle. Det är väl egentligen det enda som jag grämer mig över just nu, att jag inte kunde hjälpa till tillräckligt mycket för att det skulle ske innan det här (handleden) hände. Eller att jag hade varit med i framtiden och göra det till en verklighet, säger Brithén. 

Gulddrömmen satte sig tidigt. 

Tack vare Pappa Jim (Brithén) lärde sig Ted Brithén snabbt vägen till ishallen. Hockeyresan började i Björnligan, dåtidens motsvarighet på hockeyskolan. Och förutom en utflykt till MoDo säsongen 2000-01 var Rögle Ted Brithéns hem under alla ungdomsår. Han kom in på hockeygymnasiet och spelade U16, J18 och J20 i klubben. 

– Man har varit mer eller mindre i föreningen konstant, och det är rätt många säsonger om man ser till, inte bara de säsongerna i A-laget, utan det är ju alla andra år innan också. Man har ju sett hur klubben har vuxit och alla människor som varit involverade runt det. Att inte kunna vara delaktig till ett guld till den här föreningen, för det slår allt, det är nog det jag kommer ångra.

– Men annars är jag nog rätt så nöjd. Hade man frågat en tolvårig Ted att ens karriär skulle vara så här och man skulle få vara med om alla de här sakerna, då hade nog den grabben varit stolt.

NICLAS JÖNSSON / Bildbyrån

I J20 blev Ted Brithén en pålitlig poänggörare, och i samma veva, under säsongen 2008-09, fick han också göra debut i Rögles A-lag: den 13 december 2008 spelade Brithén två byten hemma mot Linköping i Elitserien.

– Jag hade typ inte ens varit med på en träning med a-laget, och så hade jag gjort hattrick två matcher i rad med J20. I matchen efter hade jag gjort två mål, och antingen var det direkt efter eller under matchen som vår tränare hämtade mig. Då gick jag raka vägen in i A-lagets omklädningsrum för att vara med på matchen. 

Brithén gjorde ytterligare en match den säsongen, och elva under den efterföljande säsongen, varav nio i kvalserien där Rögle åkte ur högsta serien. Degraderingen öppnade däremot dörren för Brithén som säsongen 2010-11 blev helt ordinarie i A-laget och gjorde 36 poäng (11+25) på 49 matcher i HockeyAllsvenskan. Säsongen 2011-12 var han i allra högsta grad delaktig i att Rögle tog sig tillbaka till Elitserien. Men efter att Rögle bara vänt i dörren och åkt ut direkt, var det dags för ett nytt kapitel i Brithéns karriär. 

Inför säsongen 2013-14 presenterades han av HV71. Fyra år i Jönköping gav både landslagsdebut och SM-guld, men efter att kontraktet löpt ut ville han tillbaka hem. Brithén återvände på ett fyraårskontrakt till Rögle säsongen 2017-18 och var den förste i raden av Rögleprofiler som lockades hem. Under tre säsonger var Ted en av lagets stora profiler och nyckelspelare när Rögle år efter år flyttade fram positionerna.

Bildbyrån

Det var därför inte jättemånga som höjde på ögonbrynen när SC Bern blev ny klubbadress inför säsongen 2020-21. Det här var mitt under pågående pandemi och tiden Schweiz tog slut efter bara 22 matcher. Brithén skrev ett femårskontrakt, flyttade hem och hjälpte Rögle till SM-final. 

Återkomsten blev däremot inte som den var tänkt. Post-covid-symptom begränsade Brithén till 25 matcher säsongen 2021-22 och när han väl kom tillbaka åkte han på handledsskadan som nu gör att han tvingas avsluta karriären. 

– Jag hade en plan till att spela tills jag blev så gammal och ha en historia som många andra som lägger av har, en som är väldigt fin. Men samtidigt och med facit i hand och efter att ha gått igenom alla känslor som är med det här beslutet kanske det här ändå var bäst för en, annars vet jag inte om man hade lagt av någon gång. Man tycker det är så roligt att vara en del av ett lag och göra saker tillsammans. Helheten som är med hockey, delaktigheten kommer jag sakna väldigt mycket.

Efter skadan mot IK Oskarshamn den 4 april 2022, spelade Brithén ytterligare fem matcher, inklusive hans sista den 18 april 2022. Han var sedan utanför laget hela säsongen 2022-23. Totalt gjorde Brithén 249 poäng (92+157) på 376 matcher i Rögle-tröjan. Han ser med stolthet tillbaka på sin karriär. 

– Man kommer ihåg de fina stunderna, med att gå upp i SHL 2012 med Rögle. Vinna SM-guld med HV71 2017. Vinna serien och CHL med Rögle, det var också en otrolig upplevelse. Jag fick vara med i landslaget och vinna Karjala Cup en gång. Och så lite individuella priser. De sakerna kommer man ihåg mest.

Nu väntar ett nytt kapitel för Brithén. Men exakt vad han har framför sig det vet han inte ännu. 

– Det är svårt på ett sätt, när man varit så insnöad på en grej och dedikerat hela sitt liv till något som plötsligt bara är borta. Det har varit många tankar kring vad som händer härnäst. Framför all är man en pappa hemma, men om man ser till karriär, så har jag börjat studera lite. Men jag brinner mycket för hockey och kollar varje gång det är match. Jag gillar de taktiska bitarna och att se killar utvecklas. Så man får se om det blir något där. Men jag är rätt så öppen för vad som än må komma. Man vet aldrig vad som komma skall riktigt, säger Brithén.

Karriären i korthet:

Matcher i Rögle: 376 (SHL, CHL, HA, kval, slutspel)

Mål: 92

Assist: 157

Poäng: 249

Meriter: CHL 2022, SM-guld 2017 (HV71), Avancemang till Elitserien 2012 (Rögle)

Peter Ekholm
Huvudpartners