Finsk OS-back klar för Rögle
2022-01-31
Rögle har gjort klart med backen Valtteri Kemiläinen. Finländaren ska spela OS för Finland och ansluter till Rögle efter spelen i Peking. Kontraktet är skrivit säsongen ut.

30-årige Kemiläinen har den här säsongen spelat för Vityaz Podolsk i KHL där han stått för 26 poäng (5+21) på 37 matcher. Tidigare i karriären har han spelat för JYP och Tappara i den finska ligan.

– Det är en spelare som jag följt under ett par år. Han är en rörlig högerfattad offensiv back som gillar att vara med i det offensiva spelet och som har ett bra skott. Han har blivit en toppback i Europa och kommer ansluta till oss efter de olympiska spelen, säger Chris Abbott.

Kemiläinen är högerfattad, mäter 184 centimeter och väger 87 kilo. Hans spel under den här säsongen har gjorde att han togs ut i den finska truppen till OS i Peking som drar igång i nästa vecka. Kemiläinen har gjort totalt sex landskamper för Finland.

Kemiläinen vann det finska mästerskapet 2016-17. Det året gjorde han flest assist (8) och poäng (11) bland alla backar i slutspelet. Han har också erfarenhet från CHL-spel, en turnering han spelat i hela sex gånger.

– Jag får chansen att komma till ett lag som har riktigt bra möjligheter att vinna ett mästerskap. Det var det viktigaste för mig. Vi har CHL-finalen också. Det viktigaste för mig är att ha en chans att vinna och det var det största skälet till att jag ville komma.

FAKTA VALTTERI KEMILÄINEN

Position: Back

Skjuter: Höger

Nation: Finland

Aktuell: Har skrivit på för Rögle för resten av säsongen

Peter Ekholm