Torsdag Tor 18 Februari Feb
Lördag Lör 20 Februari Feb
Tisdag Tis 23 Februari Feb
Torsdag Tor 25 Februari Feb
Lördag Lör 27 Februari Feb
Tisdag Tis 9 Mars Mar
Torsdag Tor 11 Mars Mar
Fredag Fre 19 Mars Mar
Torsdag Tor 25 Mars Mar
Lördag Lör 27 Mars Mar
Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr
Fredag Fre 23 April Apr
Lördag Lör 24 April Apr
Måndag Mån 26 April Apr
Tisdag Tis 27 April Apr
Torsdag Tor 29 April Apr

SHL Pride Week vinner pris i QX Gaygala

28 februari 2021 19:01
SHL Pride Week

Hockey är för alla – och det var det SHL Pride Week ville belysa i februari förra året. Nu prisas SHL:s och Sportbladets gemensamma satsning. Initiativet har fått QX pris ”Keep up the good work”. ”Fantastiskt roligt. En ära och ett kvitto på att det vi gör är viktigt”, säger Djurgårdens målvakt Mantas Armalis.


I februari förra året valde SHL och Sportbladet att göra en gemensam och historisk satsning. För första gången genomfördes SHL Pride Week, där syftet var att lyfta HBTQ-frågor och visa att hockey är för alla. Initiativet har hyllats av många och nu har SHL Pride Week även prisats. Det handlar om QX Gaygalas pris ”Keep up the good work”.

– Det känns framförallt roligt. På något sätt visar det att kampanjen fick uppmärksamhet och att den var uppskattad. Man blir otroligt glad, säger Luleås Karl Fabricius, 38.

Vanligtvis anordnas QX gaygala varje år där priserna delas ut, men på grund av coronapandemin blev det ingen gala 2021. I QX marsnummer presenterades dock pristagarna och SHL Pride Week blev alltså en av vinnarna.

– Fantastiskt roligt. Väldigt kul att det har blivit så uppskattat av gaycommunityt också. Det här är en ära och ett kvitto på att det vi gör är viktigt, säger Djurgårdens målvakt Mantas Armalis, 28.

Varför tror du att SHL Pride Week blev så lyckat?
– Hockeyn anses av många vara en tuff miljö och det kanske är lite tabu att prata om den här typen av frågor i sådana miljöer. Att vi från högsta led tar tag i det här och verkligen visar vad det är som gäller är jättebra, säger Armalis och fortsätter:
– Jag har pratat med lagkamrater kring hur de tror att de skulle reagera om någon kom ut som gay och svaren jag har fått är att det inte skulle vara ett problem, utan snarare något man som lag sluter upp kring och att det gör laget starkare, säger Armalis.

SHL Pride Week pågick under en vecka i februari förra säsongen och alla lag i ligan hade minst en spelare som var Prideambassadör. Veckan kulminerade i en Prideomgång på lördagen den 15 februari där exempelvis domarna bar regnbågströjor och spelarna tejpade sina klubbor i regnbågsfärgad tejp.

– Jag minns det var lite saker under veckan och sedan var finalen själva Prideomgången. Jag tycker att det var väldigt häftigt, säger Örebros Christopher Mastomäki, 24.

– När alla går ihop gemensamt och tar ställning blir det en otrolig kraft. Sedan kan man göra det på olika sätt, men just den där lördagsomgången var häftig. Att hela SHL tillsammans gjorde det ställningstagandet. Det gav ett oerhört bra signalvärde till hela samhället. En riktig hockeyfest, säger Mastomäki.

Han får medhåll från Karl Fabricius, som trycker på att ligan och klubbarna måste fortsätta att jobba med de här frågorna.
– Bara för att man har gjort det en gång löser det ingenting, utan det gäller att vara konsekvent. Man skulle kunna göra en Pride Week igen eller kanske bara göra det för en match. Det är en jättebra och viktig fråga att fortsätta jobba med. Jag tror inte att det är något problem att få med alla lag att göra liknande grejer framöver, säger Fabricius.