• Huvudsponsorer

Rasmus tillbaka efter lärorikt år i Kanada

11 juni 2018 16:30
A-lag

Rasmus Sandin är tillbaka i Sverige och tränar med Rögle efter ett lärorikt och framgångsrikt juniorår i Kanada. Nu planerar han för en vinter i SHL med Rögle - men han vet också att allt kan förändras efter NHL-draften midsommarhelgen då intresset för Röglejunioren är stort.


Han debuterade redan i höstas i SHL med Rögle men lämnade i början av oktober för spel i den kanadensiska juniorligan, utlånad till Soo Greyhounds i Ontario Hockey League.
Efter en lång och framgångsrik säsong i de kanadensiska juniorrinkarna är Rasmus Sandin tillbaka i Sverige och på måndagen var han på plats i Filborna Arena i Helsingborg för sitt första försäsongspass med Rögle.
– Det känns bra att vara tillbaka och köra med grabbarna, säger Rasmus.

Rasmus har ett år kvar på kontraktet med Rögle och den talangfulle 18-åringen siktar på spel i SHL kommande vinter:
– Ja, det är min plan och något jag ser fram emot. Jag har lärt mig jättemycket borta i Kanada och har utvecklats. Sen får vi se vad som händer nästa helg i Dallas, säger Rasmus.

Rasmus tänker på NHL-draften som är i Dallas nästa fredag-lördag (midsommar). Den spelskicklige backen har klättrat på rankinglistorna som görs och är aktuell för att väljas redan i första rundan. Och skulle det ske så ändras förutsättningarna - NHL-klubbar har rätt att ta spelare även under kontrakt om det är ett förstaval.
– Självklart hoppas jag såklart att väljas så tidigt som möjligt. Men min plan är spel med Rögle kommande vinter, jag tror det hade varit bra. Men vi får se vad som händer, säger han.

Intresset för Röglespelaren bland NHL-klubbarna verkar stort. Rasmus var en av tio svenskar som var inbjuden till NHL draft combine som arrangerades i Buffalo i början av juni. De högst rankade juniorerna i världen bjuds in till en träningsvecka och tester inför draften.
Dessutom finns samtliga 31 NHL-klubbar på plats för att intervjua de spelare man är intresserade av.
– Jag hade intervjuer med 27 olika klubbar. Det var kul och intressant, säger han.

Rasmus kan annars se tillbaka på en mycket händelserik och framgångsrik säsong. Han kom till ett topplag i Ontario Hockey League och fick en framträdande roll. På 51 matcher i serien svarade han för tolv mål och 33 assist och var + 35 i plus/minus.
Därpå följde ett långt slutspel där hans lag blev utslaget i sista rundan innan Memorial Cup där de olika juniorligornas vinnare möts.
– Vi åkte ut mot Hamilton Bulldogs i slutet av maj efter att ha förlorat sjätte matchen, säger Rasmus som på 24 slutspelsmatcher svarade för 13 poäng.
Han är nöjd med hur han utvecklats under säsongen:
– Det har varit väldigt nyttigt för mig att få spela mot jämnåriga och få en stor roll i laget. Jag snittade drygt 27 minuter per match i istid under grundserien och i slutspelet låg jag på drygt 30 minuter. Det går snabbt och jag har fått lära mig att ta snabbare beslut.

Under slutspelet träffade han Rögles sportchef Chris Abbott efter en match och han har följt lagets utveckling under säsongen. Och fått bra info av storebror Linus som spelar i A-laget.
– Vi fick en tuff start på säsongen men sättet som man hanterade situationen och vände på allt är mycket imponerande. Jag tycker det ser riktigt spännande ut inför kommande säsong och vill gärna vara en del, säger han.
Men först väntar alltså draften midsommarhelgen i American Airlines Center i Dallas. Rasmus kommer att vara på plats.
– Ja, jag flyger över i nästa vecka. Det ska bli kul, säger han.