Fyra Röglespelare till NHL
Publicerad: 2023-03-28
Marco Kasper, Calle Clang, Adam Edström och William Wallinder ansluter till sina NHL-klubbar redan nu. Med förhoppning om att slå sig in i NHL till hösten.

Igår (måndag) skrev William Wallinder på ett treårigt rookieavtal med NHL-klubben Detroit Red Wings. Kontraktet med Red Wings börjar gälla nästa säsong (2023-24), men backen kommer redan nu att ansluta till lagets AHL-lag Grand Rapids Griffins för att slutföra säsongen. 

– Det är roligt. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Man har längtat efter det här sedan man började spela hockey. Det är ett stort mål som går i uppfyllelse, säger William Wallinder.  

Wallinder har spelat i Rögle de två senaste säsongerna. Den här säsongen gjorde han 26 poäng (7+19) på 50 SHL-matcher samt tre poäng (1+2) på nio slutspelsmatcher. Hans poängtotal i grundserien var delat flest i SHL av spelarna som är 22 år eller yngre. 

I maj 2022 skrev Calle Clang ett treårigt rookieavtal med Anaheim Ducks. Målvakten har varit utlånad till Rögle under säsongen men kommer nu åka över atlanten för att avsluta säsongen i Ducks AHL-lag San Diego Bulls. 

– Det har varit en fantastisk tid ända sedan jag kom hit som vilsen 15-åring till var jag är idag. Jag är extremt tacksam för allt jag fått uppleva, säger 20-åringen. 

Clang draftades i den tredje rundan, som nummer 77 totalt, 2020 av Pittsburgh Penguins, men trejdades till Ducks innan Trade Deadline i februari förra säsongen. 

Calle Clang kom som nämnt till Rögle som 15-åring och har gått från U16 hela vägen upp till A-laget. Målvakten har totalt spelat 56 matcher i den grönvita seniortröja. 

Marco Kasper valdes som nummer åtta i förstarundan av Detroit Redwings i förra årets NHL-draft. Forwarden skrev kort efter ett treårskontrakt med NHL-klubben och har varit utlånad till Rögle under säsongen. 

– Det har varit som mitt andra hem. Jag kom hit när jag var 16 och det har betytt jättemycket för mig att ha spelat och utvecklats här. Jag har fått jättemycket hjälpt från tränarna och Chris (Abbott) och Hampus (Sjöström). Jag har fått många vänner här, säger Kasper. 

Nu åker forwarden över för att ansluta till Detroits organisation under resten av säsongen. Kasper har hunnit spela 158 matcher för Rögles A-lag och har totalt gjort 59 p (24+35).

Även Adam Edström kommer redan nu åka över atlanten och avsluta säsongen i New York Rangers AHL-lag, Hartford Wolf Pack. 

– Det ska bli kul att komma över och se hur hockeyn är där borta och testa på hur spelat är borta i Amerika innan man går på semester. jag vill tacka alla fans för de här fyra åren, det har varit helt fantastiskt. Bästa fansen i Sverige, säger Edström. 

Edström draftades av den klassiska NHL-klubben 2019 och gick som 161 overall i runda 6. I början på maj förra året skrev forwarden på ett rookieavtal som gäller över tre år.

22-åringen kom till Rögle säsongen 2019-20 och har totalt gjort 225 seniorframträdanden i den grönvita tröjan och totalt 63 p (33+30).

Anton Toft