Marco Kasper: "Rögle har varit ett andra hem"
Publicerad: 2023-03-28
Intervju
Marco Kasper har siktet inställt på NHL. Men glömmer aldrig sin tid i Rögle.
– Det har varit som ett andra hem, säger forwarden till roglebk.se

Sommaren 2022. Marco Kasper väljs av Detroit Red Wings som nummer 8 totalt i draften som ägde rum i Bell Centre, Montreal. Några dagar senare skriver han ett treårigt rookie-avtal med NHL-klubben - men med en utlåning till Rögle under en säsong. Den säsongen tog slut i söndags i och med Rögles förlust i match 6 i kvartsfinalserien mot Skellefteå. Och det lär ha varit den 19-årige österrikarens sista  match i den grönvita tröjan på ett tag. 

– Det var väldigt känslomässigt efter matchen. När fansen sjöng hymnen … men det har varit jätteroligt att spela här i Rögle. Det har varit som mitt andra hem. Jag kom hit när jag var 16 och det har betytt jättemycket för mig att ha spelat och utvecklats här. Jag har fått jättemycket hjälp från tränarna och Chris (Abbott) och Hampus (Sjöström). Jag har fått många vänner här, säger Marco Kasper. 

Det går snabbt i hockey. Kaspers kontrakt med Red Wings gör att klubben kan plocka honom över Atlanten per omgående. Och redan den här veckan ansluter han till organisationen för att slutföra säsongen. Om det blir spel i Red Wings i NHL eller med Grand Rapid Griffins i AHL - vet han inte, men han ser fram emot att få chansen att visa upp sig. 

– Jag har haft fullt fokus på Rögle. Framför allt de sista veckorna under slutspelet. Det ska bli roligt att åka över och se hur det är i USA nu, förhoppningsvis spela VM med Österrike. Sen ska jag ta studenten i sommar och ha en bra sommarträning. Sen får vi se hur det blir till hösten, säger Kasper.

Marco Kasper kom till Rögle som 16-åring för att spela juniorhockey. Snabbt visade han sin kapacitet och redan under sin första höst i klubben SHL-debuterade han borta mot Djurgården på Hovet i Stockholm.

Sedan dess har Kasper spelat totat 158 matcher för klubben (SHL, slutspel och CHL) och för varje dag som gått tagit steg i sin utveckling. I den nyss avslutade säsongen noterades österrikaren för 23 poäng (8+15) på 52 grundseriematcher.

– När jag kom hit visste jag inte vad som skulle vänta. Jag är tacksam att jag fick chansen att ens komma till Rögle och spela i juniorlaget. Sen är jag tacksam att jag fick göra A-lagsdebut och vara en del av laget de senaste två åren. Vi har kommit jättenära varandra. Det har varit en väldigt rolig tid.

Oavsett utmaning har Marco Kasper stått pall. Han lärde sig det svenska språket fort, tog plats i Rögles A-lag och har fått spela både JVM och A-VM med Österrike. Han har vunnit CHL och prisats med Granitpucken. 

– Jag har bara försökt jobba hårt, sen när man väl har fått chansen har jag gjort mitt bästa. Det gick väldigt bra och jag kände mig direkt hemma i laget när jag fick chansen. Jag var 16 när jag fick debutera, och alla hjälpte verkligen till. Det gjorde det lättare att komma in i allt, säger Kasper.

I tre säsonger har Marco Kasper burit den grönvita Rögle-tröjan. Men nu är äventyret slut för den här gången. Nu siktar han på att ta plats i anrika Detroit Red Wings - och göra succé även där. 

– Det är klart att det är målet att få spela i NHL och stanna där. Det är mycket jobb och hårt arbete som ligger framför mig, men jag ska försöka göra det, säger Kasper.

Peter Ekholm