Rögle värvar backen Thomas Grégoire
Publicerad: 2023-04-05
Lagbygget 2023
Rögle har gjort klart med den kanadensiske backen Thomas Grégoire. Kontraktet är påskrivet över två säsonger.
– Att ta hem en buckla till Rögle är det huvudsakliga målet, säger Grégoire.

Nästa spelare in i Rögles lagbygge inför säsongen 2023-24 är den kanadensiska backen Thomas Grégoire, som ansluter från Rauman Lukko i den finska högstaligan.

– Jag är verkligen glad och exalterad över att detta blev klart. Jag har hört många bra saker om Rögle, så jag ser verkligen fram emot detta, säger 24-åringen. 

Grégoire blir Chris Abbotts andra nyförvärv till säsongen 2023-24 efter att målvakten Petr Kvaca presenterats den 4 april. 

 Thomas är en spelare som vi har haft koll på ett tag nu. Han är en skridskoskicklig spelare med ett bra skott och en back som kan bidra i alla delar av isen. Vi ser fram emot att se Gregoire här nästa säsong, säger Rögles sportchef. 

Backen spelade 57 grundseriematcher den gångna säsongen och stod för 44 poäng (13+31), näst bäst bland alla backar och tionde bäst totalt i finska ligan. Grégoire kom till Lukko 2020-21 och har tidigare spelat för bland annat San Jose Barracuda i AHL och Sherbrooke Phoenix (QMJHL) hemma i Kanada.

– Jag ser fram emot att lära mig allt om klubben framöver. Jag har sett vilka som spelar i laget men aldrig träffat dem tidigare. Så det ska bli kul att få lära känna alla. 

Hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag är en offensiv back som kommer följa med i omställningarna och försöka hjälpa forwards. Samtidigt som jag vet att jag har ett stort ansvar i egen zon. Jag spelar hårt och försöker ge allt i varje match. Det är allt folk behöver veta, att jag bryr mig om laget och att vinna. 

Hur skulle du beskriva dig som person?

– Jag är en ganska lugn och avslappnad kille. Jag blir inte för nervös över saker. Jag gillar att ha roligt med mina lagkamrater och jag tror jag kommer bli ett bra tillskott i gruppen. Jag har aldrig något emot någon. 

Det här blir Grégoires första äventyr i Sverige och backen kommer att ändra sin träning redan under sommaren, för att göra allt för att anpassa sig till hockeyn i Sverige.

– Jag har spelat tre år i Finland och tidigare var jag borta i Nordamerika. Så jag vet inte så mycket om svensk hockey men jag vet att det är en stor is och snabba spelare. Utöver det vet jag inte riktigt vad jag kan förvänta mig. Men hockey är hockey och när jag är på plats så får jag se vad jag behöver ändra och vad jag kan behålla. 

– Första månaden kommer handla om att anpassa sig till laget och hur de spelare. Jag kommer redan ändra vissa saker i mitt träningsupplägg i sommar för att försöka anpassa mig. 

Under sitt första år i Lukko lyckades backen ta sitt lag till ett ligaguld. En bedrift som Gregoire hoppas kunna upprepa i Rögle. 

– Om vi pratar om konkreta mål så är det att ge det ett ordentligt försök i sluspelet. Jag vet att Rögle var väldigt nära för två år sedan. Att ta hem en buckla till Rögle är det huvudsakliga målet.

Han fortsätter:

– Det är därför vi spelar. Jag vann faktiskt med Lukko första året jag spelade där. Förhoppningvis kan det hända igen. Det skulle kännas otroligt. 

Att det skulle bli hockey för Thomas Grégoire var mer eller mindre skrivet i sten. Backen växte upp i Sheerbroke, Qubec i Kanada. Thomas pappa, Jean-Francois Grégoire, är tränare hemma i Quebec och brodern, Jeremy Grégoire, spelare i Vienna Capitals nere i Österrike.

– Vi ären riktig hockeyfamilj, konstaterar han. 

Säsongen är över borta i Finland, snart packas väskan för att flyga över till hemlandet där sommaren ska spenderas. 

– Jag ska träna, vara ute på isen och göra mig redo för nästa säsong. Jag och min familj arrangerar en liten hockeyskola under sommaren för barnen. 

Photo credits: Annika Paakkola 

Anton Toft