Lördag Lör 10 April Apr
Söndag Sön 11 April Apr
Tisdag Tis 13 April Apr
Onsdag Ons 14 April Apr
Fredag Fre 23 April Apr
Lördag Lör 24 April Apr
Måndag Mån 26 April Apr
Tisdag Tis 27 April Apr
Torsdag Tor 29 April Apr
Lördag Lör 1 Maj Maj
Måndag Mån 3 Maj Maj
Torsdag Tor 6 Maj Maj
Lördag Lör 8 Maj Maj
Måndag Mån 10 Maj Maj
Torsdag Tor 19 Augusti Aug
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

"Tacksam att jag fick möjligheten att spela för Rögle"

19 juni 2021 09:00
Intervju

En ny chans på NHL-spel tog Éric Gélinas från Rögle. Men backen kommer inte glömma sin tid i Ängelholm i första taget.

– Jag har älskat det, vilket gjorde det svårt att lämna. På ett sätt ville jag ge mig en chans och jag är glad att få det. Men jag hittade ett ställe som jag verkligen älskade. Staden, fansen, klubben var perfekt, säger Gélinas.


I söndags blev det klart att Éric Gélinas inte spelar i Rögle kommande säsong. Timmar senare presenterades han för NHL-laget Carolina Hurricanes. Ett tvåvägskontrakt över ett år. Ett tvåvägskontrakt innebär att det kan bli spel i både NHL och i AHL för 30-åringen.

– Det är stort. Inte för att jag är gammal, men i hockey-år blir jag inte yngre och jag vill verkligen ge mig själv en sista chans. Om det finns en chans, så är det här sista gången. Inför säsongen satte jag upp höga mål för mig själv, för att öppna upp möjligheter, säger Gélinas när undertecknad når honom hemma i Kanada.

Éric Gélinas var en av Rögles mest framstående backar under förra säsongen. Tillsammans med Mortiz Seider bildade han ett av ligans bästa backpar och Gélinas gjorde åtta mål och 26 assist på 46 matcher. I slutspelet stod den hårdskjutande backen för ett mål och sex assist på 14 matcher.

– Jag ville göra en bra säsong, hjälpa laget att vinna och jag tyckte att vi hade ett lag för att kunna vinna. Det är stort när man når sina personliga mål, det är inte klart än, men jag är ett steg närmare. Det ger en bra känsla när man uppnår det man jobbat för. Jag är väldigt laddad och glad över att få den här möjligheten.

"KÄNDE MIG HEMMA"

Det var under slutet på säsongen 2018-19 som Éric Gélinas blev klar för Rögle. Efter en jobbig säsong i KHL-laget Slovan Bratislava kom han till Ängelholm för att få tillbaka glädjen för hockeyn.

– Jag sa åt mig själv att spela hockey och ha roligt. De senaste åren har jag verkligen haft roligt, jag har haft passionen att spela hockey igen. Jag kände mig hemma att göra allt jag lärt mig som hockeyspelare innan och Cory Murphy var bra på att hjälpa mig igenom det och utveckla mig som spelare, säger Gélinas

Det blev två och en halv säsong i Rögle-tröjan, 90 matcher, 14 mål och 42 assist. Det blev 16 slutspelsmatcher och totalt åtta poäng (2+6).

– Jag har älskat det, vilket gjorde det svårt att lämna. På ett sätt ville jag ge mig en chans och jag är glad att få det. Men jag hittade ett ställe som jag verkligen älskade. Staden, fansen, klubben var perfekt. Jag spelar som bäst när jag känner mig hemma och det gjorde jag i Ängelholm. Jag är tacksam att jag fick möjligheten att spela för Rögle. Det är en organisation som är på väg åt rätt håll. Laget blir bättre och bättre för varje år. Jag har bara bra saker att säga om tiden där.

HYLLAR KLUBBENS SPELARUTVECKLING

Gélinas är inte ensam om att lämna Rögle för spel i NHL till nästa säong. Mortiz Seiders lån har gått ut och tysken finns nästa säsong i Detroit Red Wings och Simon Ryfors ska försöka ta plats i Tampa Bay Lightning.

– Det är nog inte så roligt för laget och för fansen. Men om man tittar på det från ett annat perspektiv är det ganska otroligt. Tre spelare från samma lag som får en chans i NHL. Det tyder på att Rögle gör något rätt och att de väljer rätt spelare. Det är ett bra lag och bygger spelare, det är bra ett bra tecken ju fler spelare som får uppmärksamhet. Man tappar spelare men man får också annat intresse från andra spelare. Ju mer laget blir känt ju bättre är det och fler spelare vill komma och spela för Rögle.

Hans nya lag, Carolina Hurricanes, har de senaste tre åren etablerat sig som ett topplag i NHL. Den gångna säsongen vann laget Discover Central Division, men åkte ut i den andra rundan av Stanley Cup-slutspelet mot Tampa Bay. Gélinas ställs alltså inför en tuff utmaning att ta plats på lagets sex backar.

– Det är ett bra lag och det ska bli intressant och spännande att ansluta till det. Jag känner till alla spelare i laget och det är bra spelare, unga spelare. Men med ett par spelare som ska ha nya kontrakt och med den kommande expansionsdraften vet man inte vad som kan hända. Jag måste vare redo och de låter som att de är beredda att ge mig en chans.

Gélinas valdes av New Jersey Devils i den andra rundan (54:e spelare totalt) i NHL-draften 2009. Han debuterade för Devils säsongen 2012-13 och har gjort totalt 189 NHL matcher för Devils och senare också Colorado Avalanche. Totalt har det hittills blivit 55 poäng (14+41) i NHL.

– Det är bara upp till mig att ha en bra sommar och vara redo för campen och ta en plats i laget.

FAKTA: Expansionsdraften innebär att alla lag kommer göra spelare tillgängliga för NHL:s nya lag Seattle Kraken att välja på. Kraken gör entré i NHL nästa säsong. Samma sak skedde när Vegas Golden Knights kom in i ligan inför säsongen 2017-18.