Från att den introducerades inför säsongen 64/65 prydde rosen ett flertal av Rögles matchtröjor - men långt från alla. Under 70-talets första år försvann blomman från det röda matchstället, men återvände senare på både vita och gröna tröjor. Anledningen till att rosen försvann från det röda matchstället är delvis höljd i dunkel, men det finns information som pekar på att läderemblemen sprättades av dessa vid något tillfälle.
Inför säsongen 81/82 - en säsong som också paradoxalt nog skulle bli den sista i Pollenkungens Vegeholms Isstadion - slog sig istället en grip ned på Röglespelarnas bröst. Mike Lonningen, känd för både sina år som speaker och för sina populära karikatyrer av spelarna, designade den nya logon, vilken senare kom att allmänt kallas för R-gripen. Detta var första tillfället som den mytologiska varelsen, till hälften är lejon, till hälften fågel, från Skånes landskapsvapen användes av klubben.
Den första gripen
R-gripen är tämligen annorlunda än den grip vi är vana vid idag. Kroppen utgörs av ett stort R, där främre delen har slagit klorna i en puck, medan en vinge sprids ut i bokstavens bakre del. Griphuvudet pryds som brukligt av en krona. Färgmässigt finns det två varianter av logon. På den första versionen var bokstäverna röda, kronan och näbben gröna och gripens kropp gul. Senare kom det röda att försvinna från varelsen, som nu bar ett grönt R, vit kropp och med näbb, krona samt klor i gult. En annan skillnad var att de sista bokstäverna i klubbnamnet nu var vita.
Primärt spelade man i gröna varianter av tröjorna, med rött som reservfärg. När Rögle övergick till vita tröjor, var den gröna ställen med R-gripen reservställ under ytterligare två säsonger.
Dagens logo ser dagens ljus
Fröet till den logo vi ser på spelarnas bröst idag såddes när Svenåke Svensson värvades till föreningen som tränare inför säsongen 84/85. Redan under spelarkarriären arbetade Svensson för företag som tillhandahöll ishockeyutrustning, och i arbetsuppgifterna fanns att designa tröjor, bl.a för flera av de svenska topplagen. Då R-gripen inte föll honom i smaken när han kom till klubben som tränare, valde han helt enkelt att designa om logon sedan klubbens styrelse gett klartecken.
Efter en del skissande hemma vid köksbordet i huset på Nya Kungsgården föll bitarna på plats när oljedroppen i Edmonton Oliers logo förvandlades till ett griphuvud. Vingarna växte fram på vardera sida om huvudet och "Oilers" byttes mot "Rögle". Följaktligen benämns också Rögles logo som debuterade 85/86 ibland som "Oilers-logon".
Rögle Chickens
Det finns egentligen inget sätt att linda in det på; Rögle hade under två säsonger (87/88 samt 88/89) en kycklinggul reservdress, och den var extremt iögonfallande. Stället användes utanför Ängelholms Ishall vid tillfällen motståndarna spelade i vita tröjor, vilket innebär att många fans aldrig sett den användas. Med årens lopp har "kycklingtröjan" fått något av en kultstatus bland fans - men det lär sannolikt dröja innan vi ser klubben välja färgen igen.
Första Elitserietröjan
Efter år av längtan och drömmar nådde Rögle äntligen Elitserien 1992, och man gjorde det i en av klubbens stilrenaste tröjor någonsin. Om den nyss nämnda gula tröjan var ett felskär, så var munderingen Rögle bar mellan säsongerna 91/92 - 94/95 att jämföra med en backhand i krysset. Istället för de fyra smala vertikala linjer som tidigare löpte längst kroppen och ärmarna hade modellen två tjockare ränder på magen (en grön och en röd ovanför), samt tre på ärmarna (två gröna med en röd i mitten), vilket skapade en fin balans i tröjan. Man spelade de flesta matcherna i den vita tröjan, med grönt som reservfärg.
Detta är sannolikt tröjan många av klubbens medelålders fans skulle peka ut som den snyggaste matchtröjan någonsin. Möjligen spelar en god portion nostalgi en inte oäven faktor i detta, men tröjan är och förblir en klassiker.
Nya tider danas
En riktig one-off tröja, då designen bara användes under säsongen 95/96. Munderingen känns besläktad med tröjorna från 80-talet, då de smala ränderna ränderna på ärmarna återvänder. Dessa löper sedan vidare förbi axlarna för att därefter att gå i båge och mötas kring kronan på gripen. I nederkant finns en väldigt tjock grön rand, med fyra smalare ränder i rött och svart längs kanterna. Primärt är tröjorna gröna, men bortastället vände på färgerna och hade gröna axlar och ärmar med huvudsakligen vit tröja. Värt att notera är också att efter flera år med gröna byxor, använde sig klubben av svarta byxor under säsongen. Även de tidigare vita hjälmarna ersattes med svarta varianter.
Rögle föll ur Elitserien 1996, men tog ny sats hösten 97 - då under ett nytt namn, och med ny logo. Rögle Griffins skulle lyfta.
Artiklen publicerades ursprungligen 23:e december, 2019