Rögles matchtröjor, del 1: De första tröjorna

Publicerad: 2019-12-21
Det raskar på mot jul och så även Framtidsmatchen, där vi även kommer att ha extra fokus på matchtröjan. Men ingen kan titta på framtiden utan att minnas den tid som varit ... Så för att hjälpa tomten en aning på traven levererar vi därför en rejäl julklapp till alla snälla fans i stugorna: en rikligt illustrerad artikelserie om våra matchtröjor - hela vägen från Bandygraven och genom historien till dagens matcher i Catena Arena.

Tidigare i veckan, 18:e december för att vara exakt, kunde vi fira att det var 87 år sedan Rögles första styrelse valdes på Café Sandvik i Utvälinge - men för att hitta Rögles första matchtröja måste vi sätta tidsmaskinen ytterligare ett tiotal år bak i tiden. Redan när Gunnar Tånga valdes till förste ordförande i Rögle Bandyklubb var klubbens färger grönvita och matchtröjan nött.

Grönvita Rögle föds

Då vintern tog ett tidigt grepp om Nordvästra Skåne 1921 uppstod en ny fritidssysselsättning i den lilla tegelbruksorten Rögle på Kullahalvön. Det enorma lerbrottet, som senare skulle komma att kallas både Robbagraven och Bandygraven, hade nyligen återtagits av naturen då det vattenfylldes, och nu gav de öppna isarna ortens ungdomar en ypperlig yta att ägna sig åt den moderna skridskosporten. Plötsligt uppstod den spontana bandyn.

Utrustningen var på sina håll en aning primitiv - många spelade med långfärdsskridskor, och det finns de som påstått att klubborna bestod av grenar från den närbelägna skogen, även om andra påstår annat. Vad vi däremot vet säkert är att den färgen på de första matchtröjorna från de här åren var lila. När första styrelsen valdes 18:e december 1932 innebar det också att färgerna kom att ändras till de grönvita, som därmed blev det också klubbens officiella färger.

Klubbens första tröja under organiserad styrelse var en symmetrisk skapelse, där grönt och vitt upptog lika mycket plats vardera. En vertikal linje löpte rakt genom tröjan, och delade de bägge färgerna med grönt som huvudfärg på höger sida, vitt på vänster. Ärmarna var av motsatt färg, precis som kragen, medan mudden på ärmen var av samma färg som sidans huvudfärg.

De gröna mästartröjorna

Detta är munderingen de flesta associerar med Rögles tidiga bandyår - inte minst för att det var i den tröjan bandyklubben vann sin första titel. Rögle besegrade IFK Malmö med 2-1 på Prästsjön i Örkelljunga och tog därmed hem rätten att kalla sig Skånska mästare, vilket gör att vi med all rätt kan se tröjan med initialen som en riktig mästartröja.

Tröjorna, vilka introducerades kring samma tid som andra världskriget höll på att bryta ut, var till större delen gröna med ett stort R i vitt på vänster bröst - vilket varierade i storlek och form under årens lopp. Även krage och snörning var vita. De flesta tröjor hade även en vit rand som ärmmudd, vilken dock tycks ha saknats på några tröjor, medan den på vissa satt en bit upp på ärmen.

Den första hockeytröjan

Det är inte historiskt säkerställt, men mycket pekar på att klubbens första ishockeymatcher spelades iklädda de gröna bandytröjorna. Laguppställningen till premiärmatchen i Skånes Fagerhult 1951 bestod uteslutande av bandyspelare, vilket gör det hela än mer sannolikt. Inom något år skulle dock hockeylaget ha sin egen mundering i form av de stickade monogramprydda tröjorna.

Tröjorna var till större delen vita. Över bröstet löpte en grön rand, med ett stort vitt R i mitten. På vardera sida av den huvudsakliga bokstaven fanns B och K i halva storleken. Även kragen och tre ränder på ärmarna bar den gröna färgen.

Första hockeytröjan med klubbmärke

Rögles klubbmärke i form av RBK-skölden med bandyklubba och boll skapades redan när föreningen formelt bildades 1932, men det dröjde ungefär 30 år innan en version av det prydde hockeytröjorna. De stickade kreationerna som tidigare klätt spelarna byttes ut mot de modernare nylontröjorna - vilket också gav möjlighet att låta sätta dit motivet, snarare än att skapa det med garn och stickor.

Märket är väldigt likt RBK-skölden med bandyklubba och boll, men klubban är här utbytt till en hockeyklubba - medan bollen nu symboliserar en puck. Modellen började användas redan under tiden då hemmarinken hette Rögle Isbana, och matcherna spelades under bar himmel - men det var också tröjan Rögle bar när man flyttade in till Vegeholms Isstadion och hemmamatcherna förlas till Sveriges modernaste hockeytempel. Förutom att monogrammet bytts ut till RBK-skölden finns det stora likheter med klubbens första matchtröja avsedd för hockeylaget. Randen över bröstet har smalnat av en aning, och de tre ränderna på magen har smält ihop en. Istället för tre ränder kring ärmen löper nu en enstaka hela vägen från krage och ned till ärmens slut.

Flera av bilderna i denna artikel har tidigare aldrig publicerats, men med generöst bidrag från Göran Tuvesson finns de nu tillgängliga för beskådande.Vi vill därför rikta ett speciellt tack till honom!

Även bilder från Olof Erikzons arkiv har använts i texten.

Artiklen publicerades ursprungligen 21:e december, 2019

Andreas Ljunggren
Huvudpartners
Statistikleverantör app