Man kan utan vidare påstå att 1963 var rosens år i Sverige. Inte bara släppte sångaren Arne Qvick sin största hit "Rosen" (från vilken vi hämtat de inledande raderna till denna text) för första gången - ishockeysektionen av Rögle BK fick även en ny logo att pryda matchtröjorna med. Röglerosen skulle förvisso inte komma att hamna på tröjorna förrän 64, men då hade blomman redan funnits klar under nästan ett helt år. Tidigare hade klubbens hockeylag spelat med en tvilling till bandyns RBK-sköld på tröjorna - där den enda skillnaden var typen av klubba - men med Röglerosens intåg fick man något helt eget.
Släktskapet med klubbmärket från 1932 är dock ganska tydligt om man skrapar lite på ytan. Klubbans position är densamma, pucken återfinns på samma ställe som bandyboll/puck haft på föregångaren och de tre bokstäverna RBK pryder även rosen. Att det blev en ros som blev den nya loggan, beror givetvis på dåtidens starka band mellan Pollenkungen och Rögle BK. År 1963 hade Vegeholms Isstadion stått klar för invigning, och med Röglerosen (som skulle dra tankarna till natur och pollen) blev kopplingen än tydligare.
Första Röglerosen
Bortsett från att brösten nu pryds av Röglerosen - snarare än hockeytappningen av klubbmärket med bandyboll och klubba - är tröjan från säsongerna 64/65 - 65/66 identisk med modellen klubben använde när man flyttade in i Pollenkungens ispalats. Själva rosen tillverkades av läder som sedan syddes på tröjorna
Spelare som Björn Elvenes, Tom Haugh samt Ulf Sterner debuterade i klubben iklädda tröjan. Åtminstone en av orginaltröjorna från den här eran har överlevt tidens tand, och återfinns nu utställd på Rögles kundcenter
Röda Rögle
Grönt och vitt är färgerna vi främst associerar med Rögle, men mellan säsongerna 66/67 och 84/85 dominerades matchtröjorna av rött. När klubben för första gången klär sig i färgen är det också första tillfället vi återfinner hela namnet Rögle på tröjan, med bokstäverna snett över bröstet. Röglerosen (som är av samma storlek som den var på tidigare modell) har flyttats ut till höger sida av bröstet. Helt utan gröna inslag var dock tröjorna inte, då siffrorna på ärmen var i grönt.
Modellen har en tämligen tjock vit rand på ärmarna, i vilken siffran sitter. En vit rand på magen avslutar tröjan. Noteras bör att även byxorna var röda, medan damaskerna var vita med röda ränder.
"Pollenpyrena" i högstaligan
Sett till vad vi idag kan hitta i fotoväg från tiden, tycks det som att Rögle främst spelade i den vita tröjan under sin sejour i landets högsta liga mellan 66/67 - 68/69. Tröjorna är i grunden en vit version av den första röda tröjan, men det finns en del intressanta designskillnader. Randen på ärmen går här istället vertikalt längst med ärmen, men bryts upp av en cirkel ungefär vid armbågen, där numret återfinns. Randen kring magen har smalnat av en aning och även flyttats upp en dryg decimeter.
Precis som på den röda modellen återfinns en stor Cernelle-logo på skuldrorna. Längst ned på ryggen finns företagets "varningsskylt" med en gumma som hoppar bock över en gubbe.
Gröna tröjans återkomst
Efter fallet ur högstaligan 69 och ett decennium där de egna talangerna kämpat för att åter bygga Rögle till ett topplag, återvände klubben till grönt inför säsongen 78/79. På en tröja tänkt för framtiden återfinns likheterna med de tidigare modellerna, men i uppdaterad tappning. Namnet Rögle står fortfarande snett över bröstet, men flankeras nu av ett vitt fält - inte helt olikt ett ordensband. En tjock vit rand löper från axlarna och ut över ärmarna. För första gången blir rött något av tredjefärg på tröjan, då Röglerosen, klubbens namn samt de stjärnor som pryder ärmar och nederkanten av tröjan är just röda. De tre stjärnorna på ärmarna återkom för övrigt säsongen 08/09 på två av tre matchtröjor - dels på den gröna tröjan, men även på en vit tredjetröja.
Värt att notera är att mellan 78/79 - 85/86 använde Rögle inte några vita tröjor, då man parallellt med gröna tröjor använde sig av rött. Detta är också historiskt det enda tillfället hockeysektionen av klubben ej haft vitt som en av sina huvudfärger.
Artiklen publicerades ursprungligen 22:december, 2019