Från Rio till Lindab Arena - Flávios långa resa
Publicerad: 2018-10-10
Från Brasilien till Skåne och Lindab Arena. 23-årige Röglesupportern Flávio Fernandes har rest de drygt 1 000 mil som skiljer idylliska Ängelholm och mytomspunna Rio de Janeiro åt för att äntligen få se sitt lag spela på nära håll. I veckan passade därför klubben på att sammanföra honom med spåren av några andra långväga gäster - gäster som kom att bli en viktig del av Rögles historia.

Berättelsen om hur ett UFO ska ha landat i Sibirienskogen i maj 1946, bara några välriktade slagskott från platsen där Lindab Arena idag står, och vilken betydelse händelsen kom att ha för Rögle BK är välkänd för de flesta i Nordvästra Skåne.
Flávio Fernandes tittar sig omkring i gläntan där Gösta "Pollenkungen" Carlsson 26 år efter sin upplevelse lät uppföra det monument som än i dag finns på platsen medan han lyssnar på historien om hur ett haveri som ska ha kostat livet för flera i besättningen, om hur en stav, en ring och möjligen några bägare lämnades kvar när farkosten lyfte. Och hur den björkpollen som fastnade på Carlsson, i kombination med mötet, gav honom kunskapen om hur han kunde utvinna de nyttoämnena han ansåg fanns i pollenkornen.
Även om monumentet i Sibirienskogen är en aning mindre än välkända Cristo Redentor som vakar över hans hemstad är han mycket intresserad av berättelsen.
– Jag är ingen skeptiker, så jag tror att det nog kan finnas sanning i den, säger Flávio när han fått höra den - men lägger till att det låter otroligt.
Fast å andra sidan är hans egen historia ganska otrolig.

{!A}

Trots att han kommer från det av Lemmy Kilmister ständigt omsjungna Rio och Brasilien börjar historien i Japan och Sydkorea.
Efter att ha räddat ett oavgjort resultat mot England i första gruppspelsmatchen låg det svenska fotbollslandslaget under mot Nigeria i VM 2002 när Henrik Larsson klev in i handlingarna.
Helsingborgaren kvitterade först genom att rulla in bollen just under målvaktens utsträckta arm och i andra halvlek säkrade samme Larsson segern genom att dunka in bollen på straff.
Klockan visade då sent i Brasilien, egentligen långt senare än vad en sjuåring i Brasilien borde varit vaken - men när Larsson sprang ut mot hörnflaggan med armarna i luften och tungan utsträckt föddes samtidigt vad han beskriver som en "oskyldig kärlek" till Sverige hos Flávio Fernandes.
– I skolan valde jag gärna att göra uppgifter om Sverige när vi fick välja fritt. På så sätt knöt jag an till landet och även Helsingborg med närområde, förklarar han.

Första besöket i Sverige skedde 2009, då hans syster studerade i Göteborg, men passionen för ishockeyn föddes först tre år senare med ett besök i Rogers Arena, Vancouver Canucks hemmaborg.
– Då klickade det. Jag var redan "svenskt fan" så det var riktigt häftigt att se bröderna Sedin spela. Men blir du inte kär i hockeyn i Kanada är det nog tufft, det tycktes vara allt folk pratade om…

{!B}

Kärleken till hockeyn märks tydligt hos Flávio. Trots att sporten lever en betydligt anonymare tillvaro än fotbollen i Brasilien berättar han att det finns ett antal passionerade fans i hemlandet, samtidigt som han visar upp sin telefon. En av apparna är fylld med meddelande och diskussioner från landsmän.
En dröm är att ishockeyn ska bli större i Brasilien, men han föredrar den Europeiska ishockeyn framför den i Nordamerika.
– Jag älskar hur snabb hockeyn är här. Myten om det tuffa NHL och skillnaden med de mindre rinkarna stöter jag ofta på, men jag föredrar farten i spelet i SHL, konstaterar han.
– Dessutom, det är mycket roligare stämning här, framförallt i Ängelholm. Jag lider med de andra lagen eftersom de kanske ligger bättre i tabellen än vad vi gör just nu, men har inte lika bra fans som här…
– Förra säsongen, när det såg som tuffast ut, fick jag frågan av en bekant från Schweiz om jag inte lika gärna skulle kunna hålla på Malmö eftersom de också ligger i närområdet, men då svarade jag att det skulle aldrig gå. Jag kan inte heja på ett lag bara för att de ligger lite bättre till i serien, aldrig.

Tusenmilaresan för att vara på plats när pucken släpps i Lindab Arena, först i förra veckans Skånederby och nu för torsdagens match mot Örebro, har rönt viss uppmärksamhet berättar Flávio - något han tycker känns konstigt.
– För mig är det helt normalt att jag vill se matcherna. När vi mötte Karlskoga i den fjärde matchen för två säsonger sedan och det gick till dubbel övertid frågade en kompis mig hur jag kunde stoppa upp hela min dag för att sätta mig och se ishockey från Sverige. Men även om jag hade mycket annat att göra den dagen med mina studier så var jag ju tvungen att se matchen, förklarar han och berättar att han utbildat sig till verksamhetsadministratör.
– Dessutom, folk åker för att se matcher hela tiden. Hade jag åkt för att se New York Rangers eller Manchester United tror jag inte att något uppmärksammat mig, men folk kanske tycker att jag har en exotisk smak som åkt hit, funderar Flávio, som är positiv inför torsdagens match.
– Jag tror att det finns en bra chans att vi tar hem säsongens första trepoängare. Det blir en viktig match för tabellen, men vi spelade bra mot dem i Köln och det känns som ett bra läge att möta dem nu. Förhoppningsvis kan det innebära att spelarna kan bygga självförtroende.

På vägen tillbaka från gläntan i Sibirienskogen diskuteras "Pollenkungens" upplevelse på platsen för strax över 70 år sedan ytterligare.
Flávio får veta att det finns ytterligare de som talat om besökare från andra världar i närområdet kring kustbandet och att författaren Clas Svahn skrivit en bok tillsammans med Gösta Carlsson betitlad "Mötet i gläntan" om vad som hände den där kvällen i maj.
– Jag kan väldigt lite svenska, men det låter som jag har ytterligare en anledning att lära mig mer nu, konstaterar han.

Andreas Ljunggren