Klubbdirektör Daniel Koch om läget i Rögle
Publicerad: 2020-04-03
Rögle BK
Coronakrisen slår hårt och det är många, både privatpersoner och företag, i samhället som drabbas. Det får även konsekvenser för idrotten och en förening som Rögle BK. Det har varit intensiva veckor sedan säsongen så abrupt tog slut. Vi har kollat med klubbdirektör Daniel Koch hur läget är och i intervjun berättar han bland annat hur föreningen mår, hur man jobbar vidare mot nästa säsong och sina egna personliga tankar kring allt.

Det var en säsong där Rögle BK nådde höjder och framgångar som man aldrig tidigare varit i närheten av. Men man fick aldrig chansen att testa hur långt det räckt – det roliga tog slut innan det började tack vare coronaviruset. Sista grundseriematchen fick spelas utan publik och några dagar senare ställdes hela slutspelet in. Ett tufft beslut för alla.
Det har varit en intensiv tid sedan säsongen tog slut och vi satte oss ner med klubbdirektör Daniel Koch för att få svar på ett antal frågor.
Hur skulle du säga att Rögle BK mår idag?
– Med tanke på rådande läge och trots ovissheten så mår vi efter omständigheterna bra. Det låter kanske konstigt men jag grundar det på att under de senaste åren har vi byggt upp en stabilitet både ekonomiskt och organisatoriskt som gör att vi känner oss ganska bra och trygga.
Vilka konsekvenser, på kort och lång sikt, har coronaviruset fått för Rögle?
– På kort sikt handlar det om de uteblivna intäkterna från sista matchen i grundserien samt ett slutspel som vi ganska länge kunnat planera för. Sen är det de centrala avtalen, som t ex tv-avtalet, där väldigt stor utväxling sker i slutspelet och där kommer alla att drabbas lika. Samtal förs på central nivå och där vet vi ännu inte hur stort bortfall det blir. Därav ovissheten som fortfarande finns.
– På lång sikt så är det svårt att säga vad som händer men vi är försiktigt optimistiska. Vi tror och arbetar för att det ska spelas ishockey i höst. Vi har alltid haft väldigt engagerade partners och får fortsatt många positiva signaler.

Konkurshotet hänger inte över Rögle alltså?
– Nej, inte i det här läget. Men, precis som för alla andra klubbar, skulle inte nästa säsong komma igång utan kraftiga fördröjningar så kan det bli problem. Med tanke på de tappade intäkterna så räknar vi med att göra en hanterbar förlust men vi riskerar inte elitlicensen eller vår ekonomiska stabilitet. Det är mer bekymmersamt för föreningar i andra sporter, såsom fotbollen, som är i ett annat skede, där skulle säsongen precis gå igång på allvar.
Kan du mellan tumme och pekfinger säga vad årets resultat landar på?
– Som jag sa tidigare så räknar vi med att göra ett mindre minus. Allt som är inom vår kontroll har vi gjort och förberett oss på ett bra sätt men det är fortfarande stor ovisshet kring det som är utanför vår kontroll.

Ni korttidspermitterar i princip all personal, även spelare och ledare. Varför?
– Det gör vi för att täcka upp det inkomstbortfall vi fått i slutet av den här säsongen och för att skapa utrymme med tanke på den ovisshet som råder framåt.
Snittlönen för spelare i SHL är hög jämfört med vanliga arbetares löner - förstår du att det kan väcka reaktioner att Rögle vill använda skattemedel till att subventionera personer som redan är högavlönade?
– Ja, det förstår jag. Och jag vill förtydliga att det som skett är att spelare och ledare avstår 7,5 % av sin lön för att hjälpa till i det här läget. Sen har vi som förening inte beslutat om vi ska söka stöd från Tillväxtverket för samtliga, det beslutet kommer vi att fatta längre fram.
Är en generell lönesänkning i SHL något som diskuteras?
– Det är en debatt som pågår i alla idrotter, inte bara i Sverige, utan globalt.

Hur länge räknar du med att korttidspermittera personalen?
– Tre månader, till 30 juni, har vi satt men vi hoppas givetvis att det blir kortare än så. Så fort vi ser en ljusning i tunneln så kommer vi att kalla in folk efterhand.
Hur länge kan Rögle BK hålla ut?
– Vi har ju byggt en väldigt stabil bas men det är omöjligt att svara exakt på den frågan, det beror helt på förutsättningarna.
Tror du på en säsongsstart i september?
– Ja det gör jag. Hur jobbar ni vidare mot nästa säsong?
– Alla jobbar fortfarande kvar, fast färre timmar, och vi jobbar med de saker som är nödvändiga för att förbereda oss inför nästa säsong. Hur ser budgeten ut för nästa år?
– Vi har gjort en grov budget, kanske med mer osäkerhet än någonsin med tanke på den ovisshet som finns främst på intäktssidan En del har vi kontroll på här i föreningen, andra saker är kopplat till centrala bitar och förhandlingar.

Blir spelarbudgeten till A-laget lägre?
– Den kommer att påverkas med tanke på den generella löneutveckling som sker på marknaden, vi kommer hålla koll på det och anpassa oss efter det och samtidigt hålla koll på de riskfaktorer som finns på intäktssidan med sponsorer och avtal.
All verksamhet är stoppad – varför fortsätter man inte träna?
– Vi valde att avsluta säsongen ett par veckor tidigare än förväntat efter de råd och rekommendationer som vi fick då.
Har ni planer på att återuppta träningen i någon form?
– Vi tittar på möjligheten att starta upp verksamheten efter påsk. Vi kommer att anpassa verksamheten efter de råd och rekommendationer som finns nu. Vara utomhus, mindre grupper och begränsningar vad gäller omklädningsrum. Det är viktigt att barn och ungdomar får aktivera sig och göra något meningsfyllt på sin fritid. Även juniorer och A-laget planerar att dra igång sin försäsong efter påsk.

Kundcenter är stängt hela april – när planerar ni gå igång med säsongskortförsäljningen?
– Aktiviteten är låg även i normala fall direkt efter en säsong så därför valde vi att stänga en månad. Vi planerar att dra igång försäljningen av säsongskort till nästa säsong måndagen den 4 maj. Arenarestaurangen har fortsatt öppet – varför?
– Vi tycker det skickar bra signaler. Sen har vi många gäster, även om det minskat den senaste tiden, och vi vill fortsätta serva våra trogna gäster. Vi har en ganska stor och öppen lokal och så länge vi kan hantera de råd och rekommendationer som finns så håller vi öppet.

Vad gör ni för att hjälpa till i dessa tider?
– Vi har bland annat dragit igång Röglehjälpen, där vi hjälper vår samarbetspartner ICA MAXI i Ängelholm, med att ta emot beställningar, plocka och packa dem och köra ut matkassar till personer som är i riskgrupper och isolerats. Jag är mycket stolt över att vi kan stötta detta initiativet och det har blivit väldigt uppskattat bland de ängelholmare som kanske behöver hjälp allra mest just nu.
Supportrarna tar egna initiativ för att stötta föreningen, som att sälja biljetter till fiktiva slutspelsmatcher – vad säger du om det?
– Det är också fantastiskt kul och gör mig rörd, glad och tacksam. Det visar åter igen på det fantastiska engagemanget som våra fans har som vill fortsätta stötta oss trots att man själv troligen har det tufft i sin egen vardag. Vad kan alla med Röglehjärta göra mer för att hjälpa och stötta?
– Ät en lunch hos oss, bli medlem och inte minst stötta våra partners genom att utnyttja deras tjänster eller utbud när ni behöver något eller ska göra något. Om vi stöttar dem så kan de fortsätta stötta oss.
Hur går dina egna tankar kring det som händer i vår omvärld nu?
– Det känns som att Sverige har hanterat det på ett bra och balanserat sätt. Sen kommer det väl inte att utvisa sig om det är rätt förrän efteråt. Jag tycker det är bra att skolor kan hålla igång, att barn och ungdomar kan vara ute och leka och träna. Sen vet jag att det är många som har det tufft, mycket tufft. Resebranschen, handel, restauranger är till exempel hårt utsatta branscher just nu. Det kommer tyvärr att fortsätta en tid till.
– Det är viktigt att försöka hålla sig positiv och optimistisk för framtiden och följa alla råd och rekommendationer som finns så man håller sig frisk.

Lasse Mauritzson