Läsåret 24/25 fortsätter Rögle BK, Ängelholms kommun ett samarbete kring Social hållbarhet – Fysisk aktivitet, hälsa, inkludering och jämställdhet.
Omfattande forskning visar på positiv effekt av fysisk aktivitet både fysiskt och psykiskt, hälsa i både det korta och långa perspektivet. Fysisk aktivitet bidrar till att skapa en positiv gemenskap och öka inkludering. När externa aktörer från exempelvis föreningslivet kan komma till skolan och bekräfta det som lärarna arbetar med varje dag för att elever ska klara sin skola, vikten av att vara aktiv och röra på sig, äta bra, sömn och bidra till ett gott klimat på skolan, kan det berika undervisningen och ge eleverna möjlighet att integrera och skapa kontakt med andra delar av omvärlden.
Projektet riktas mot årskurs sju på sex olika skolor och totalt cirka 22 klasser.
Syftet med aktiviteten är att introducera och främja förståelsen för psykologisk trygghet bland 7:e klassare. Vi vill skapa en trygg och inkluderande miljö där eleverna kan diskutera
och lära sig om vikten av att vara öppna, respektfulla och stödjande gentemot varandra för att främja välmående och lärande. Skolans mål är att varje elev ska utveckla respekt och förståelse för andra människors värde, utveckla en känsla av samhörighet, gemenskap som ger trygghet och lust att lära. Samma tillvägagångssätt använder vi inom idrotten och därför vill vi ge exempel som berör både skola och idrott. Samtidigt är det viktigt att vi ska ha 7kt Kul!
Projektet är uppdelat i tre delar. Först en lektion där en film med Rögles idrottspsykologisk rådgivare, Ludvig Nilsson, som handlar om psykologisk trygghet visas. Under andra delen, i minst fyra veckor, arbetar eleverna i klassen aktivt med de mål de satt upp kring psykologisk trygghet tillsammans med sin idrottslärare. Till slut, under tredje delen, kommer Ludvig Nilsson ut till klasserna, håller en sammanfattning kring den första föreläsningen och är med under samarbetsövningen.