Rögles matchtröjor, del 4: Rögle Griffins

Publicerad: 2019-12-25
Trenden med amerikanskt klingande namn och tuffa maskotar träffade på 90-talet Hockeysverige med samma kraft som den hos ett framrusande lokomotiv. Att haka på utvecklingen tycktes lika naturligt som att spelarna hade en klubba. Lika naturligt tycktes valet av maskot vara för Rögle. Rögle Griffins var födda.

I retrospekt kan man konstatera att Rögle var långt från enda klubb att uppdatera sin image. Under loppet av några år fylldes de svenska hockeyrinkarna av stora kattdjur, tuffa fåglar samt ett eller annat nötkreatur, och i detta veritabla zoo landade alltså även Rögle Griffins. Hade det inte varit för att det sportsligt sett gick mer än lovligt tungt hade kanske Griffins-eran setts ur ett annat ljus idag, men med facit i hand är det kanske inte så konstigt att de flesta Röglefans vill lägga namnet Griffins till handlingarna.

Rögle Griffins

Samma säsong som den ökända "finnsäsongen" inföll 96/97 hade Rögle BK innan säsongstart blivit Rögle Griffins, och det tycktes råda spänd förväntan. Efter att ha vunnit de två första matcherna, blev vintern dock rena Golgatavandringen, och det var först i säsongens sista match - och via målskillnad - man räddade sig kvar i andradivisionen.

Därför är det kanske inte helt motsägelsefullt att Rögle för första gången iklädde sig svarta tröjor. Dåtidens resonemang sa att färgen - som nog många främst associerar med sorg - skulle få spelarna att se större ut. Logon påminner en del om Florida Panthers, dock med den givna skillnaden att varelsen som hoppar mot betraktaren är en grip. Ett par enorma vingar brer ut sig från gripens skuldror och letar sig hela vägen ut på tröjans axlar och ärmar på den första versionen av tröjan, medan senare årgångar hade en mindre grip. Efter att ha spelat med svarta och vita tröjor de två första åren med Griffins bytte Rögle till svarta och gröna de påföljande två säsongerna.

Something old, something new

Efter fyra säsonger hade Griffinsgripen till stora delar gjort sitt inför säsongen 00/01. När klubben bytte tillbaka till den välkända Rögleskölden fick Griffinslogon en anonymare placering på tröjans krage, där den stannade två år innan den slutgiltigt försvann helt inför säsongen 02/03.

Röglesköldens återkomst var efterlängtad, men i övrigt lämnade tröjan en del att önska. Avsaknaden av linjer på ärmen gör att tröjan ger ett naket intryck, och kardinalsynden att placera kaptenernas C respektive A mitt på tröjan (vilket man började med inför säsongen 98/99) blev om möjligt nu än värre, då tröjan hade utrymme att ha dem på vänster bröst. Under de två säsonger tröjan användes var vit den primära färgen år ett, medan grönt huvudsakligen användes säsongen därpå. Den sistnämnda ger också ett aningen bättre intryck, då de tre linjerna på magen på tröjan befinner sig i ett vitt fält.

Tyngre tröjor

Drygt halvtannat år efter millennieskiftet var det även dags för Rögles matchtröjor att ta steget in i ett nytt årtusende rent materialmässigt. De tunna, perforerade, Tibåströjorna som klubben använt i många år byttes ut till förmån för den modernare, slitstarka, hockeytröjan från Bauer. Företaget skulle dock visa sig ha vissa problem med Rögles logo… På den gröna modellen förvandlades gripens gyllene krona till någon form av grön tuppkam (innan man åtminstone fick färgen rätt säsongen därpå). Det måste ändå anses vara småpotatis i jämförelse med vad som skedde på den vita tröjan.

I en förvriden version, likt reflektionen i skrattspegeln på ett tivoli, inverterades de gröna och vita färgerna på Rögleskölden. Tiden att korrigera misstaget innan säsongsstart fanns inte, vilket resulterade i att modellen användes tämligen sparsamt under de två säsonger den ingick i lagets garderob.

00-talets standard

Bland klubbens fans benämns säsongen 04/05 ofta som "Byron-säsongen", p.g.a Byron Ritchies gästspel i Rögle under NHL-lockouten, men säsongen satte även standarden för lagets matchtröjor under de påföljande åtta säsongerna.

Modellen är i grund och botten en moderniserad version av tröjan Rögle bar under fyra säsonger på 90-talet, när klubben för första gången nådde Elitserien, med undantag från att axlarna nu är gröna på den vita versionen av tröjan, och tvärtom. Ärmar och mage pryds åter av tre tjockare ränder i rött samt antingen grönt eller vitt. Röglegripens krona har också återfått sin sanna form.

Röglerosen tillbaka för en säsong

Inför säsongen 09/10 valde Rögle att åter bära rosen på matchtröjorna. Denna gång inte för en enstaka match - så som normalt annars är något av standarden för retromodeller - utan Röglerosen fungerade istället som en andralogga på det gröna reservstället. Tröjan bars även hemma i Ängelholm vid några tillfällen, då klubben kopplade an till sin historia och hedrade spelare från förr. I hemmapremiären mot HV 71, vilket var första matchen tröjan användes, återvände ingen mindre än Tom Haugh till Sverige för att göra ett ceremoniellt nedsläpp.

I övrig design är tröjan väldigt lik de gröna tröjor som använts sedan 04-05. Den stora skillnaden är användandet av Röglerosen snarare än Rögleskölden.

Back in black

1980 stämde AC/DC:s Brian Johnson för första gången upp i de legendariska orden "well, I'm back in black", och inför säsongen 10/11 var det dags för Rögle att falla in i korus med sångaren. För första gången sedan sedan slutet av 90-talet bar Rögle åter svarta tröjor.

Inledningsvis funderade stället som reservställ under två säsongen, men inför comebacken i Elitserien 12/13 kom färgen att bli den primära färgen på hemmaplan. På bortatröjorna försvann samtidigt de röda linjerna på axlar, ärmar och mage, för att istället ersättas av svart. Året efter var matchtröjorna åter primärt gröna och vita, men de svarta inslagen levde vidare fram till säsongen 15/16, då den röda färgen åter var tillbaka.

Säsongens stass

Inför pågående säsong (19/20) valde SHL att släppa det mångåriga kravet att klubbarna i landets högsta serie skulle ha mörka hemmatröjor, för att istället låta klubbarna välja. På spelarnas önskan valde Rögle gröna hemmatröjor.
– Alldeles för många motståndare får dessutom annars spela i sin hemmadress i Catena Arena och det vill vi inte se, förklarade lagkapten Mattias Sjögren valet.

Rögleskölden har stiliserats en aning, vilket resulterat att griphuvudet har smalnat av, kronan har blivit högre och ögonvitan på gripen försvunnit. På den gröna hemmatröjan är axlarna vita med röda linjer, medan bortamodellen har gröna axlar. Magen har tre smalare linjer i vitt/grönt och rött, medan sex linjer pryder ärmarna.

Artiklen publicerades ursprungligen 25:e december, 2019

Andreas Ljunggren
Huvudpartners
Statistikleverantör app